Mi is vállaljuk saját életünk küzdelmeit

2023.04.01. 15:28

Második alkalommal szerveztek városi keresztutat Keszthely plébániái

Keszthely két plébániájának közösségei idén is végigimádkozták Krisztus szenvedésének stációit. A fáklyás városi keresztúton – amely a Fő téri templomtól a Kármelig vezetett – több mint hatszáz hívő vett részt pénteken kora este, az időközben eleredő esőtől sem zavartatva.

Péter B. Árpád

Fotó: Péter B. Árpád

A Magyarok Nagyasszonya-templomban dr. Udvardy György veszprémi érsek mutatott be szentmisét, amelynek kezdetén azt mondta: „arra gyűltünk össze, hogy ünnepeljük Jézus Krisztus keresztáldozatát, amely által elnyertük a megváltást Istentől, s részesedjünk tanúságvető módon a keresztút járásával Jézus szenvedéséből, és mi magunk is vállaljuk, megújult erővel saját életünk küzdelmeit, mert hisszük: ez megtérésünket s javunkat szolgálja.”

A főpásztor szentbeszédében kiemelte: a nagyböjtben felismerhetjük Isten jóságát, és méltó módon készülhetünk Jézus Krisztus halálának és feltámadásának megünneplésére. „Ő arra vezet bennünket, hogy felismerjük bűneinket, megtérjünk és új életet akarjunk kezdeni”, tette hozzá.

– Kérdéseinkre, az igazságtalanságra, az erőfeszítésre, a fájdalmakra, a remény- és bizalomvesztettségre nincs más válasz, egyedül Jézus Krisztus, aki vállalja értünk a keresztet, a megtörettetést, azt, hogy hazugnak mondják, istenkáromlónak nevezik, s vállalja, hogy meghal – folytatta dr. Udvardy György. – Mindent az Atya kezébe tett, és mindent visszakapott. Nekünk pedig egyetlenegy válaszunk van saját bűneinkre, korlátainkra, küzdelmeinkre, keresztjeinkre: Jézus Krisztus halála és föltámadása. S ez nem valamiféle elméleti vita meggyőző eredménye, hanem a saját valós életünk. Isten olyannyira szeret minket, hogy hordozza bennünk fia által keresztjeinket, látja szenvedésünket, bűneinket, és életre akar támasztani.

Dr. Udvardy György: Krisztus az, aki járja a mi utunkat, hétköznapi küzdelmeinket, a mi keresztutunkat

A főpásztor emlékeztetett: úgy gondolhatjuk, keresztutunkkal mi vagyunk azok, akik elkísérjük Jézust az ő kálváriáján. Pedig pont

fordítva van: „Krisztus az, aki járja a mi utunkat, hétköznapi küzdelmeinket: a mi keresztutunkat”.

– Mégis jó, hogy Jézus példájára tekintünk, hogy erőt akarunk meríteni, hogy küzdeni akarunk a jóért, Isten szeretetéért, a bizalomért, a jövőnkért, az ifjúságért, a kultúránkért, keresztény méltóságunkért, de ezt csak a megtért, bűntelen ember tudja megtenni – figyelmeztetett dr. Udvardy György.

Keresztúron. A katolikus és protestáns papok és lelkészek mögött több százan járták végig a két templom közötti alkalmi stációkat

Az esti szentmise után a több mint hatszáz hívő – köztük reformátusok és evangélikusok is – az érsek vezetésével végigjárta a városi keresztút 14 stációját. Az alkalmi állomásoknál az elmélkedéseket a két plébánia közösségeinek képviselői s a Ranolder-iskola diákjai olvasták fel. Közben pedig a hívek énekszóval vonultak, hitet téve s kérve: „Uram Jézus, légy velünk, mi egyetlen örömünk! Nálad nélkül keserűség itt a földön életünk. Ó, egyetlen örömünk, uram, Jézus, légy velünk!”

Több mint hatszázan imádkozták végig a városi keresztutat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában