Program

2023.04.01. 17:57

Göcseji múzeumi családi nap a húsvét jegyében

A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó szokásokat elevenítették fel szombaton a Göcseji Múzeumban megrendezett családi napon.

Arany Gábor

Fotó: Arany Gábor

 Szabó Tímea múzeumpedagógus szólt arról is, hogy az étel szentelése mellett a víz és a tűz megszentelése is a ünnep része. Ennek jelképeként a foglalkozáson gyertyákat készítettek mártogatással, valamint bemutatták a tojásfestés Zalára jellemző mintáit. Ilyen a fenyőágas, a gráblás, másként a gereblyés díszítés, a tulipánok, valamint a sámándobról származó úgynevezett dobkötés. A foglalkozáson a gyerekek az előrajzolt sablonok segítségével készítették el kartonpapírra a mintákat, amiket aztán majd felhasználhatnak a húsvéti tojások elkészítéskor.

Aki ennél is többre vágyik, annak érdemes szerdán délután négy órakor ellátogatni a Göcseji Múzeumba, a felnőttek és kamaszok számára meghirdetett kétórás tojásíró workshopba. Kellő vállalkozókedvvel, de már csekély kézügyességgel is el lehet sajátítani a technikát. Az alapfogásokat Dömötör Andrea hímestojásfestő népi iparművész tanítja meg az érdeklődőknek. Megtudható lesz majd, mi az íróka, mi módon kell azt használni, milyen színeket célszerű alkalmazni, hogy a hímes tojás igazán szemet gyönyörködtető legyen. A fantázia is szárnyalhat, hiszen motívumok közös tervezésben születnek, felhasználva az elődök formavilágát.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában