Látványos bemutatók

2023.04.20. 18:30

Az informatika széles körben alkalmazható – pályaválasztási napot tartottak a hetedikeseknek Zalaegerszegen

Az informatika iránt érdeklődő hetedik osztályos diákok számára szervezett pályaválasztási szakmai napot csütörtökön a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A rendezvénynek a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Központja adott helyet, ahol rajtuk kívül a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum helyi intézményeinek szaktanárai tartottak látványos bemutatókat.

Mozsár Eszter

Hova kerüljön a pogácsa? Diákok programozták a robotkart Mikolás János (hátul) segítségével.

Fotó: Pezzetta Umberto

Az ipari robotkar működése sokak érdeklődését felkeltette, a gyerekek maguk is irányíthatták az eszközt, ami – mint a helyszínen kiderült - nem is olyan bonyolult feladat. Mikolás János, a ZSZC Ganz Ábrahám Technikumának szakoktatója először a Minecraft társasjáték kockáit pakoltatta egymásra a robotkarral, majd a tanulók próbálták egymást etetni pogácsával a robotkar segítségével. Mellettük a CAD/CAM modellező és tervező programot, illetve az ipari informatikus feladatait ismertette Borda Zoltán, aki ugyancsak a Ganz-technikumól érkezett.

Kevesen mondhatják el magukról, hogy robotok etetik. Fotó: Pezzetta Umberto

Egy másik teremben a már sokak által ismert Pepper, az érzelmeket felismerő és beszélni képes humanoid robot működésébe nyertek bepillantást a diákok. A Széchenyi- és Csány-technikum szakoktatói ugyancsak játékos és kreatív informatikai feladatokkal készültek.

Lapunk érdeklődésére Bangó-Rodek Viktória, a kamara szakképzési csoportvezetője elmondta: az informatika pályaválasztási napra összesen 117 hetedikes érkezett, ők szüleikkel, kísérő pedagógusokkal együtt vettek részt a tematikus napon. Az informatika annyira szerteágazó, ezek a gyakorlati bemutatók segítik a családokat az eligazodásban. A kamara reméli, hogy több éves múltra visszatekintő rendezvényeikkel nagyban elősegítik a fiatalok döntését. Az utóbbi időben pedig már nemcsak általánosságban, hanem érdeklődési területek szerint adnak tájékoztatást egy-egy ilyen alkalommal. Tavaly például a gépészet, illetve a honvédelem iránt érdeklődőket is külön tematikus napon fogadták, mondta Bangó-Rodek Viktória.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában