Dr. Papp Simon és Öveges József előtt tisztelegnek

2023.03.23. 13:00

Zalába érkezik a Vasutazz velünk!

Április 22-én és 23-án Zala vármegyét is átszeli a Vasutazz Velünk! következő programja, ami ezúttal a geológia és a fizika világába kalauzolja az utasokat. Az Öveges József Emlékexpresszen első nap helyet kapnak a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum munkatársai is.

Mozsár Eszter

Eichinger Attila és kollégái a múzeummal is megismertetik a kirándulókat

Fotó: Pezzetta Umberto

A szerelvény szombaton reggel 9 órakor indul a budapesti Déli pályaudvarról, majd Székesfehérvár-Veszprém-Ajka útvonalon érkezik a zalai vármegyeszékhelyre, ahol a helyi múzeumban fogadják a vendégeket. A nosztalgia élményvonatozás szervezői arra törekednek, hogy a velük túrázók mindig feledhetetlen és hasznos emlékekkel térjenek haza.

- Halmai László, a Danubius Expressz Kft. ügyvezetője keresett meg minket a közelmúltban és kért fel arra, hogy csatlakozzunk hozzájuk – felelte érdeklődésünkre Eichinger Attila, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója. - A kétnapos program első napján dr. Papp Simon geológus munkásságát és a göcseji-zalai olajos múltat, a magyar szénhidrogénipar és az olajbányászat történetét ismertetjük meg a részvevőkkel. Cseh Valentin történész-muzeológus kollégám és jómagam Ajkán csatlakozunk a társasághoz, az emlékexpresszen tartjuk az előadást, majd a hallott ismeretek után totót töltenek ki az utasok. A látogatókat több turnusban fogadjuk a szabadtéri gyűjteményben, ahol végigkalauzoljuk őket múzeumunk egyedülálló anyagai között, miközben megtekinthetik dr. Papp Simon és felesége nemzeti sírhelyét. Várhatóan 150-200 látogató érkezik, s nagyon reméljük, hogy ez alatt a két nap alatt megkedvelik térségünket. Számunkra is izgalmas, hogy a múzeum falain kívül ilyen rendhagyó módon népszerűsíthetjük a hazai és zalai szénhidrogénipart – mondta az igazgató.

A résztvevők még aznap Lentibe utaznak, majd vasárnap a Lenti-Csömödér-Páka-Zalaegerszeg-Győr-Tata útvonalon érkeznek haza. Csömödérből gőzvontatású kisvonattal utaznak Pákára, ahol megtekintik az Öveges professzor szülőházában kialakított múzeumot. Itt közösen egy kísérletet végeznek az emlékére. A visszaúton Öveges tanár úr életútjával és munkásságával ismerkednek meg részletesebben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában