Tizenöt diák szerelt

2023.03.21. 17:30

Villanyszerelő tanulók készülnek a világversenyre a zalaegerszegi Széchenyi-technikumban (videó, galéria)

A 2024-es WorldSkills Lyon verseny villanyszerelő szakma előválogató versenyét tartották kedden a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikumban. A megmérettetésre tizenöten érkeztek a Dunántúlról, a házigazda intézmény három tanulóval – köztük egy lánnyal – képviseltette magát.

Mozsár Eszter

A versenyzők a megmérettetés előtt csavarokat vesznek magukhoz. Jobbra Tamás Róbert szakértő, a Legrand Hungary üzletfejlesztési menedzsere

Fotó: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Elosztószekrény-szerelés, védőcsőhajlítás, gégecsőszerelés, falon kívüli kábelezés, lámpaszerelés, különböző világítási kapcsolások kialakítása, ezekre a feladatokra öt órát kaptak a diákok. A hazai versenyfeladat a világverseny rövidített változata, s az a lényeg, hogy működjön a tesztprojekt, mondta érdeklődésünkre Tamás Róbert szakértő, az előválogatót lebonyolító Legrand Hungary üzletfejlesztési menedzsere. A keszthelyi Szabó Balázs készítette elő az egerszegi versenyzőknek a hibakeresési feladatot, ő 2022-ben szerzett kiválósági érmet villanyszerelő szakmában.

A WorldSkills Hungary program részeként Magyarország fiatal szakemberei két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyen mérettetik meg magukat. A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló versenyeken az egyes szakmák hazai válogatóversenyén legkiválóbb eredményt elérő versenyző képviselheti az országot. A versenyek rendezésének jogát évről évre más ország nyeri el, így minden év új izgalmakat tartogat. (forrás: worldskillshungary.hu)

Némethyné Lövey Zsuzsanna igazgató arról tájékoztatta portálunkat, hogy legutóbb a WorldSkills Competition 2022 Special Edition versenyen víz-, gáz- és fűtésszerelő szakmában lett ezüstérmes az iskola tanulója, Offner Márton. A következő, lengyelországi világversenyen jövőre ugyancsak széchenyis diák képviseli Magyarországot víz-, gáz- és fűtésszerelő szakmában. A keddi megmérettetésen Mihályi Zsófia, Doszpoth Jeromos és Molnár Mátyás mérte össze villanyszerelő tudását a többiekkel. A házigazda iskola először szerepelt a világverseny válogatójában, országos második helyezést viszont már hoztak haza.

Fotós: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

A Legrand Hungary több évtizede ápol jó kapcsolatot az oktatási intézménnyel, illetve a szakképzési centrumokkal, mondta Kummer Zoltán oktatási vezető.

– Tavaly decemberben adtunk át egy jól felszerelt épületautomatizálási labort, ami nagyon jó bázis a továbbtanuláshoz és a versenyekre való felkészüléshez. Cégünk 2006-ban kapcsolódott be egyedüli hazai szponzorként a világversenyek sorozatába.

Magyarország az Országos Szakképzési Tanács javaslata, valamint az oktatási miniszter döntése alapján 2006. május 10-től tagja a WorldSkills International, valamint 2007-től az újonnan megalakult WorldSkills Europe nemzetközi szervezetnek. (forrás: MKIK)

A kiválasztás két lépcsőben történik, az első előválogatót múlt héten rendezték Debrecenben. A kelet-magyarországi megmérettetésen a hét versenyzőből ketten, míg a Zala vármegyeszékhelyi előválogatóról hárman jutottak az áprilisi győri döntőbe, így közülük választják ki a legügyesebb tanulót, aki Magyarországot képviseli majd Lyonban a bajnokságon.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában