Németh Ferenc a nyár elején hazatér szülőföldjére

2023.03.23. 07:00

Újra a zalai lankák között a világhírű dzsesszdobos

Három év után ismét itthon – ráadásul Zalában – lép fel Németh Ferenc, a világszerte elismert és keresett dzsesszdobos.

Péter B. Árpád

Németh Ferenc világhírű Freedom triója is fellép az idei zalacsányi fesztiválo

Forrás: Facebook

A Freedom trióban – közösségi oldalán közzétett bejegyezése szerint – New York legjobb zenészeivel, Gilad Hekselmannal és Seamus Blake-kel játszik együtt, ezúttal gyerekkora kedves helyszínén, Zalacsányban.

A tenorszaxofonos Blake jelenleg a Pink Floyd alapító énekesének, Roger Watersznek a zenekarában muzsikál, és a gitáros Hekselman is rendkívül keresett az amerikai jazzéletben, akárcsak Németh Ferenc, akit szintén világsztárként tartanak számon, játszott már együtt – mások mellett – Wayne Shorterrel, Herbie Hancockkal és Lionel Loueke-kal is.

A Freedom című albumáért esélyes volt a Grammyre, bekerült a jelöltek közé, egy másik projektéért pedig megkapta a Latin Grammyt. Idehaza 2020 végén az év dzsesszdobosának választották.

Vele kapcsolatban a legfrissebb hír, hogy UnStandard című legújabb albumáról a Folk song (Népdal) bekerült a rangos Nemzetközi Dalszerző Verseny fináléjába. Mint közösségi oldalán megjegyezte: „már a top 2 százalék között vagyunk”. Erről a lemezéről egyébként még egy szerzemény, az Any-Versary Song is szerepelt a jelöltek között, s az elődöntőig jutott.

A zalacsányi koncert június 17-én, szombaton lesz az Örvényesvölgy Fesztiválon. Ezt megelőzően pedig májusban is jön majd Németh Ferenc Magyarországra, a Lil’Spring-túra érinti Ausztriát, Szlovéniát és Horvátországot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában