Visszapillantó

2023.03.20. 17:00

Új falubuszt kapott Tormafölde, borbírálatot tartottak Tornyiszentmiklóson - vármegyei híreink

Mozsár Eszter

Borbírálat Tornyiszentmiklóson

Fotó: Korosa Titanilla

VÁRMEGYEI HÍREK

Egyedi szennyvízkezelési rendszer működik Márokföldön

Tavaly ősszel készült el és azóta működik Márokföldön az egyedi, svéd technológián alapuló, természetközeli szennyvízkezelési rendszer, mellyel régóta tervezett beruházás valósult meg a faluban. A Vidékfejlesztési Programban nyert el az önkormányzat 90 százalékos támogatottság mellett több mint 80 millió forintot a rendszer kiépítésére. Ezt az összeget 16 millió forint önerővel egészítették ki, részben átvállalva a lakossági hozzájárulást is - írja a Zalai Hírlap. Szabó István polgármester elmondta, hogy ez idáig a szennyvízkezelés nem volt helyben megoldva, a keletkező szennyvíz az ingatlanokhoz tartozó magántelkeken elhelyezett zárt tartókba került, melyek műszaki állapota már rossz volt, ezért a szennyvíz elszikkadt belőlük, terhelve a talajt.

Új falubuszt kapott Tormafölde

Új, a közlekedésbiztonságot segítő kiegészítőkkel felszerelt faluautóval gazdagodott Tormafölde, a jármű április 1-től áll a lakosság szolgálatába. Kondákor József polgármester elmondta, hogy jól szerepelt a település a Magyar falu program pályázatain, egyebek mellett ennek keretében jutottak hozzá a falubuszhoz 15 millió forint értékben – tájékoztat a zaol.hu. A polgármester közölte, hogy érkezett mintegy 80 millió forint forrás a vidékfejlesztési program révén is a településre, melyből a Szent János-hegyen megépülhet a kilátó piaci árusítóhellyel, turisztikai és gazdasági céllal. Így 2019 óta összesen közel 120 millió forint támogatást kapott Tormafölde.

Borbírálatot tartottak Tornyiszentmiklóson

Az elmúlt hétvégén tartották Tornyiszentmiklóson a Kerkai Dombok borbírálatát. A borbírálatra 74 minta érkezett, ebből 33 volt fehérbor, 21 vegyes fehér, neveztek 7-féle rozét és 3 vörösbort – írja a Zalai Hírlap. A zsűri elnöke dr. Brazsil József, a Zalai Da Bibere Borlovagrend elnök nagymestere volt, mellette Kuprivecz József letenyei, Vlasics Lajos tótszentmártoni szőlőtermelő borász, Cuk Lajos, a Lendva-hegyi Cuk Családi Pincészet tulajdonosa, Vaszily Zsolt, a Zalai Da Bibere Borlovagrend alkancellárja, illetve Kondákor József tormaföldei szőlőtermelő, borász, a borlovagrend ceremóniamestere bírálta el a mintákat. A borok közül végül 28 kapott arany, 37 ezüst, 5 bronz minősítést, további 4 bort, illetve készítőjét oklevéllel jutalmaztak.

Ötvenéves jubileumát ünnepli idén a Kerka Táncegyüttes Lentiben

Megalakulásának 50. évfordulóját ünnepli idén a Kerka Táncegyüttes. Ebből az apropóból nagyszabású gálaműsorral és egyéb programokkal is készülnek. Erre várják nemcsak az aktív néptáncosokat, hanem azokat is, akik egykor tagjai voltak az együttesnek – írja a zaol.hu. Borsos Bertalan, a Kerka Kulturális Egyesület elnöke elmondta, az április végén megtartandó műsorban szeretnék a táncosok minden korosztályát bemutatni a színpadon, a legfiatalabbaktól a szeniorokig. Várják vissza azokat a táncosokat, akik szívesen bekapcsolódnának majd a közös produkcióba, hisz az egyik legérdekesebb műsorszám az össztánc lesz, melyben palatkai táncokat mutatnak be. Fotókiállítást is összeállítanak az évfordulóra, mely képekben mutatná be a Kerka Táncegyüttes elmúlt 50 évét.

Bővülő kapacitással üzemel a kormányablakbusz Pacsán

A kormányhivatal közlése szerint áprilistól a pacsai városházán működött okmányiroda helyett a mobilizált kormányablak ügyfélszolgálat, vagyis a kormányablakbusz segítségével biztosítja majd az ügyintézés lehetőségét a helyi és a környékbeli lakosok számára a Zala Vármegyei Kormányhivatal – tájékoztat a Zalai Hírlap. A kormányablakbusz az április 3-ai héttől Pacsán bővülő kapacitással már hetente két napon, keddenként 3 óra és csütörtökönként 2,5 óra időtartamban áll az állampolgárok rendelkezésére. A kormányablakbuszban olyan ügyek intézésére is lehetőség nyílik, melyekre az okmányirodában eddig nem volt mód.

Nélkülözhetetlen a falubusz az alapszolgáltatás ellátásában Vaspörön

A szociális alapfeladatok mellett a faluban élő gyermekek óvodába való eljuttatásában is nélkülözhetetlen szerepe van a falugondnoki szolgálatnak a mintegy 350 lakosú Vaspörben. Ezen feladatok ellátásához, továbbá a betegek orvoshoz szállításában nyújt még segítséget az a kilencszemélyes jármű, amit a Magyar falu program 15 millió forintos támogatásával vásárolt meg az önkormányzat. Fülöp Imre Loránd polgármester a Zalai Hírlapnak elmondta: az előző járművük mintegy 235 ezer kilométert futott, köszönhetően annak is, hogy a községhez tartozik a mintegy 60 lakosú Velence, ahova szintén napi rendszerességgel kijár a falugondnok. A cserére az elhasználódás miatt volt szükség.

Vasárnap esti ZTE-bravúr: az egerszegiek legyőzték a Ferencvárost

A labdarúgó NB I. 24. fordulójának zárómérkőzését vasárnap este rendezték Zalaegerszeg, ahol a ZTE FC a címvédő és listavezető Ferencvárost fogadta. Hatalmas bravúrt ért el a ZTE FC, amely 1:0-ára legyőzte a címvédőt - írja a Zalai Hírlap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában