Megettük a telet

2023.03.21. 16:00

Tóth Norbert kiállítása a Liszt-iskolában (galéria)

Megettük a telet címmel Tóth Norbert képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás kedden a Zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskola galériájában. A mini tárlatot - ami április 28-ig látogatható – Frimmel Gyula grafikusművész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Mozsár Eszter

Frimmel Gyula és Tóth Norbert (mester és tanítvány) a megnyitón.

Fotó: Mozsár Eszter

A halhatatlan középkori francia költő, Francois Villon szavaival élve joggal kérdezhetnénk mostanában: „hol van már a tavalyi hó”? A kalandos életű irodalmár valószínűleg a hölgyek hamar elmúló szépsége kapcsán sóhajtott így fel. A ma embere pedig azért használja ezt az idézetet, mert mostanság nagyítóval keresi a nagy pelyhekben hulló csillámló hideg szépséget. A mai gyerekek egyre ritkábban látnak igazi telet s élvezhetik a hóemberépítést vagy a korcsolyázást, szánkózást. Tóth Norbert képzőművész éppen ezért választotta a hideg évszakot a mostani bemutatkozás témájául. Az alkotó különböző időszakokból válogatott műveivel illusztrálta a tél hol barátságos, hol barátságtalan arcát. A rettenetes tél című sorozatához készült egyik akril festményvázlata egy 2013-as márciusi eseményre emlékeztet. Nagy káoszt okozott, amikor sokan a hó fogságában rekedtek az autópályán. A másik sorozathoz az 1987-es sajtófotókból merített ihletet, akkor ugyancsak napokra megállt az élet az extrém időjárásnak köszönhetően. S hogy miként kerülnek a mélyhűtött húsokat tároló műanyag edények a kisméretű képek elé? A képzőművész így érzékelteti az élelmiszeripar csomagolóanyag-használatának befolyását környezetünkre, köztük időjárásunkra.

 

- Az Egerszegi Szalonra készültek néhány éve a rágógumis kartonokra festett tájképek, a Petrikeresztúr melletti szénaboglyák télen, ez a harmadik sorozat – mutatta Tóth Norbert. - A tájképek mellett végül műanyag dinoszaurusz figurák zárják a sort, egyikük mint Békedínó, szájában a békegalamb szimbólumát jelképező olajággal. Összegezve, a tárlattal a globalizáció, a pazarló és környezetszennyező szokásaink negatív hatásait szerettem volna hangsúlyozni, ami kihat az évszakok változására, egyszóval szó szerint megettük a telet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában