Élen járnak a jó példával

2023.03.04. 16:30

Társadalmi munkát végeztek Nován

Szombaton reggelre társadalmi munkára várta a Novai Borkultúráért Egyesület a tagokat, a szőlősgazdákat, a hozzájuk csatlakozókat, hogy megtisztítsák az Alsó-, a Büki- és a Konc-hegyek útjait.

Korosa Titanilla

Csoportkép a kezdés előtt

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az első alkalommal meghirdetett közösségi munkához csatlakozók Szent Orbán szobránál gyűltek össze, ahol Horváth Tamás, az egyesület elnöke ismertette az elvégzendő feladatokat.

- Mintegy 35-en veszünk részt a munkában - mondta Horváth Tamás még a kezdés előtt. - Elvégezzük az utak tisztítását, az utak mentén a fák felgallyazását, összeszedjük a szemetet, illetve ahol nem folyik el a csapadékvíz, ott az út szélén a rézsűt is rendbe tesszük ennek megfelelően.

Szép számban érkeztek a társadalmi munkára, az egyesület tavaly 31 taggal alakult meg, ők szinte mindannyian jelen voltak, de a nemes cél érdekében mások, szőlősgazdák, segítők is csatlakoztak hozzájuk.

Az út menti fák gallyait is levágták
Fotós: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

- Azon vagyunk, hogy a hegyhátakon elvégezzük a szükséges munkákat, hogy még inkább rendben legyenek a területek – tette hozzá. - Saját erőből, saját eszközökkel dolgozunk ezen és saját forrásból, hiszen az egyesületnek csak tagdíjakból van bevétele, az viszont erre a célra nem fordítható. Öt hegyhát tartozik a településhez, most három helyen dolgozunk, a két másik szőlőhegy a szilvágy felőli részen található, de a gazdák többségének itt van területe, szőlője, ahol most tevékenykedünk.

A közösségi munkából szeretnének hagyományt teremteni, legalább évente két alkalommal – tavasszal és ősszel – tartanának. A programterv szerint rendeznek az évben még borversenyt, hegyi búcsút pünkösdkor, részt vesznek a nyári aratóversenyen, a falunapon, szüreti felvonuláson, illetve megemlékeznek a Márton- és a Vince-napokról is.

Horváth Tamás végül megköszönte a segítséget a gazdáknak, résztvevőknek, és mint elmondta, bízik benne, hogy ezzel a társadalmi munkával jó példát mutatnak ahhoz, hogy az elhanyagolt hegyi birtokokat is rendbe teszik azok tulajdonosai, hogy a hegyhátak egységesen rendezettek legyenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában