Pályázat a költségek mérséklésére

2023.03.10. 11:30

Soron kívüli testületi ülés Keszthelyen

Pályázatot nyújt be Keszthely önkormányzata a kormányhoz, hogy támogatást nyerjen a víz- és szennyvízdíjakhoz. Erről soron kívüli ülésükön döntöttek a képviselők.

Péter B. Árpád

A keszthelyi testület úgy döntött, támogatást kér a víz- és szennyvízköltségekhez

Fotó: Belovári András

Manninger Jenő polgármester elmondta, támogatási igényt azon települések nyújthatnak be, amelyeken a közműves ivóvízellátás, a szennyvízelvezetés és –tisztítás idénre várható fajlagos ráfordítása meghaladja a köbméterenkénti nettó 1002 forintot. Keszthely e feltételnek megfelel, hiszen – mint a városvezető jelezte: – a településen országos szinten is magasnak számít a vízdíj mértéke.

A lakossági árak persze ettől nem mérséklődnek, de az állami támogatás segíthet abban, hogy legalább ne legyenek még magasabbak, hangsúlyozta Manninger Jenő. Amennyiben nyer a keszthelyi pályázat, a megítélt forrást a szolgáltató, vagyis a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) használhatja fel.

A testület kilenc jelenlévő tagja egyhangúlag támogatta, hogy Keszthely benyújtsa pályázatát, amit legkésőbb március 20-ig tehet meg.

Országosan ötmilliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, amelyből vissza nem terítendő támogatást kaphatnak a pályázó helyhatóságok. A döntést – az esetleges hiánypótlások után – május 24-ig hozza meg a Belügyminisztérium.

A kistérségi társulás tagjai közé fogadta Alsópáhokot
Fotós: Belovári András

A soron kívüli testületi ülés után tanácskozást tartott a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás is. A településvezetők úgy döntöttek: Alsópáhok is csatlakozhat a szervezethez, tájékoztatta lapunkat Manninger Jenő elnök.

A résztvevők megállapodtak arról, hogy az önkormányzatok a közeljövőben egyeztetnek a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetet és a vízparti térséget érintő területfelhasználási tervekről, majd tájékoztatót hallgattak meg jelenlévők a hulladékszállítással és -kezeléssel kapcsolatos kérdésekről. Utóbbit az indokolta, hogy július 1-től új cég végzi ezt a szolgáltatást, s már nem önkormányzati, hanem állami feladat lesz ennek biztosítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában