Mint méh a mézzel

2023.03.19. 15:34

Megemlékezéseket tartottak több muravidéki településen

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére tartottak a hét végén megemlékezést több muravidéki településen. Dobronakon a 200 éve született Petőfi Sándor személyét emelték az ünnepség fókuszába.

Gyuricza Ferenc

A zalaegerszegi Kardos Bozi Endre vezette Dobronaki Nótázók a péntek esti ünnepségen Fotó: Gyuricza Ferenc

Nemcsak a helyi szereplők, köztük az óvodások és általános iskolások, valamint a Dobronaki Nótázók énekegyüttes által bemutatott ünnepi műsor szólt a forradalom lánglelkű költőjéről, de a szónok, Varga Edit, a helyi magyar nemzeti önkormányzati közösség elnöke is megemlékezett róla beszéde során. Mint fogalmazott: úgy tartozik össze a szabadságharc eszménye és Petőfi személye, mint méh a mézzel. 

- 1848-ban a közös cél érdekében soha korábban nem látott egység jött létre. A márciusi forradalom üzenete ma is ez számunkra – folytatta az elnök, aki arról is beszélt, hogy az asszimiláció veszélyével szembenéző maroknyi muravidéki magyarság megmaradásának záloga az összefogásban, a nemzeti hagyományok továbbadásában rejlik.  

Történelmünk egyik legfelemelőbb pillanata volt, amikor az 1848/49-as forradalom és szabadságharc hősei a szabadságukért szembe szálltak az elnyomó hatalommal – mondta a Szentlászlón megtartott ünnepi megemlékezésen Moravske Toplice magyar nemzeti önigazgatási közösségének elnöke, majd azzal folytatta ünnepi beszédét, hogy őseink hittek benne: jogunk van a nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz és a szuverenitáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában