Ünnep

2023.03.14. 19:30

Március 15-i megemlékezést tartottak Zalabaksán

A falu szülöttje, Bölcs Sándor néhai honvédtiszt sírjánál tartottak megemlékezést a település temetőjében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából kedden délután.

Korosa Titanilla

Koszorúzás Bölcs Sándor sírjánál, b-j Kámán Lajos, Molnár Tibor Zoltán önkormányzati képviselők, jobbra Horváth Ottó

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az ünnepségen Horváth Ottó polgármester szólt a forradalmi események 175. évfordulóján.

- A forradalmi eszméket olyan erő tüzelte, olyan erős nemzeti érzés, olyan hatalmas szabadság utáni vágy, mely nem tántorította el a forradalmárokat a már első látásra is túlerőben lévő császári ellenséggel szemben - fogalmazott. - A 48-as forradalmárok tudták, mit kockáztatnak, tudták, mivel fizetnek. A legdrágábbal, az életükkel. Ennek ellenére sem hátráltak meg a haza és a magyarság előre mozdítása érdekében. A kezdetben elért alkotmányos sikerek jogosan táplálták a reményt, hogy az ország független lehet nagyobb véráldozatok nélkül, de ez hamar illúzióvá vált. Harc és csataterek alakultak ki szülőföldünkön, és a magyarság felvette a harcot az elnyomó cspaatokkal és küzdött függetlenségért, a szabadságért egységesen. Nagyon súlyos veszteségek és véráldozatok érték hazánkat. A forradalom leverését, a szabadságharc elvesztését követő megtorlás hosszú évtizedekig gyógyíthatatlannak tűnő sebeket ejtett a magyarságon. A forradalom nem győzött, mégis eredményeket ért el. Tiszteletből a magyar ember a világban március 15-én kokárdát tűz a mellére. Nem azért teszi, hogy lássák, hanem hőseink iránti tiszteletből, hazafiságból.

A megemlékezés végeztével Horváth Ottó azt is elmondta, hogy ha megfelelő anyagi forrás rendelkezésre áll, akkor fel kívánják újítani Bölcs Sándor és fia sírkápolnáját, mely már a nemzeti sírkert része.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában