Húszmillió éves

2023.03.27. 13:00

Magnólia – az „ősi virág”

A liliomfák vagy magnóliák most virágoznak kertjeinkben a legszebben. A gyönyörű tenyérnyi virágokról nem is gondolnánk, hogy ezek a legősibb virágaink. A legöregebb, magnóliákhoz hasonló ősmaradványokat, ősleleteket Észak-Amerika Kansas vidékén találták és „ősi virágnak” nevezték el, életkorukat 17–20 millió évesre taksálták.

Győrffy István

Fotó: Győrffy István

Magyarországon az  ipolytarnóci, úgynevezett lábnyomos homokkőből kerültek elő a mintegy 19 millió éves magnóliamaradványok… Az első magnóliákat 650-ben Kínában buddhista szerzetesek már termesztették. Európába az első magnóliatöveket John Bannister 1688-ban Virginiából küldte Londonba, majd ezt követően a világ más részeiből is kerültek az európai kontinensre magnóliaváltozatok.  Magyarországra a 18. század végén érkeztek be az első példányok – valószínűleg Eszterházy Miklós herceg hozatta őket kismartoni parkjába, amit 1754-ben kezdtek el építeni. Mindezeket érdemes tudni erről a szép virágról, ha már oly’ sokfelé pompáznak kertjeinkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában