A Futrinka utcától a Szó közig

2023.03.31. 16:00

Közterületekről és házszámokról döntöttek Zalaegerszegen

Módosították a közterületek elnevezéséről és a házszámok megállapításáról szóló helyi rendeletet a legutóbbi zalaegerszegi közgyűlésen

Szabó Judit

Történelmi és irodalmi nagyjaink előtt is tisztelegnek zalaegerszegi közterületek

Fotó: Szabó Judit

A kormányhivatal hívta fel a város figyelmét, hogy szükség van néhány pontosításra a rendeletben, ami azonban az alapvető szabályokat nem érinti. Továbbra is érvényben van tehát, hogy a közterületek elnevezésénél figyelemmel kell lenni a helyi kulturális, természeti vagy történelmi értékekre, sajátosságokra, a magyar nyelvhelyesség követelményeire, továbbá arra, hogy az elnevezés közérthető legyen.

A zalaegerszegi önkormányzat jellemzően olyan utcaneveket választ, ha közterületet kell elnevezni, amelyek nagy valószínűséggel nem gerjesztenek vitákat, mindenki számára elfogadhatók. Kedvelik a növény- és állatneveket: van például Citromfű, Bükkfa, Csiga, Fácános, Fagyöngy és Feketerigó utca, Galagonya köz, Gombás út, Gyík utca, Havasi gyopár és Homoktövis utca, de névadó lett a kakukkfű, a kamilla, a krókusz és a madárbirs is. Sőt: létezik Zalaegerszegen Futrinka utca, Szeretet utca, mi több: Szó köz. Sör utca viszont nem lett: nemrég egy lakossági beadvány alapján Vad utca, Őrmester utca és Sör utca elnevezés között választott a közgyűlés nevet, s a Vad utcát fogadta el.

Fotós: Szabó Judit

Előfordul, hogy cégek kezdeményeznek elnevezést, így lett a német tulajdonú hadijárműgyár indítványára Rheinmetall út a városban, de neves helyi történelmi személyiségek előtt is tisztelegnek. Nemrég Csillagh Lászlóról neveztek el utcát, aki 1848-ban a zalaegerszegi nemzetőrség, majd a 47. honvédzászlóalj tagja, később századosa lett.

Az a szabály sem változott, hogy a közterületi névtábla kihelyezése, karbantartása és pótlása az önkormányzat feladata. Ha utcanevet változtatnak, a régi elnevezést feltüntető névtáblákat a változásról szóló döntést követő 1 évig átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni. Nem mostanában volt erre példa, legutóbb 2014-ben, akkor a Gorkij utca átnevezése megosztotta a lakosságot Zalaegerszegen. Az utca azóta Závodszky István nevét viseli, s ekkor lett a Varga Gábor utcából Baráth Ferenc utca. A hivatalos indoklás szerint azért kellett változtatni ezekben az esetekben, mert az önkormányzati törvény módosítása alapján olyanokról nem lehet közterületet elnevezni, akik részt vettek a XX. század önkényuralmi rendszereinek kiépítésében vagy fenntartásában.

Házszámot hivatalból, kérelemre a jegyző ad, e téren az a fő szabály, hogy a számok a város központjától kifelé haladva 1-től kezdődően növekedjenek és az utca bal oldalán a páros, jobb oldalán a páratlan számok legyenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában