Tripammer utcai temető

2023.03.09. 16:00

Katonák és kadétok tisztították a síremlékeket Nagykanizsán (videó)

A március 15-ei ünnep előtt, csütörtökön területvédelmi tartalékos katonák és kadétok közös erővel tisztították meg a Tripammer utcai temető síremlékeit, melyekben olyan nagykanizsai hősök nyugszanak, akik részt vettek az 1848-49-es szabadságharcban.

Benedek Bálint

A kadétok, köztük balról Koplár Dávid és Horogh Soma gyűjtötték egy zsákba a sírokról eltávolított növényeket

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A sírkert vasúti híd felőli bejáratához közel a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 20-as Hadkiegészítő és Toborzó Iroda főhadnagya, Gyemi Tamás vármegyei hadisír-gondozó szaktiszt, a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóaljának tartalékos katonái, köztük Druskóczi István, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagja, illetve a Zsigmondy-technikum tíz kadétja tisztította az emlékműveket.

A fiatalokat egy rövid történelemóra fogadta, ahol azokról a nagykanizsai hősökről esett szó, akik a szabadságharcban részt vettek. A beszámolóból kiderült, hogy Svatis Károly főhadnagy, Nemes-Barthos János honvéd, Barthos József főhadnagy, Darás Zsigmond hadnagy, Szekeres József hadnagy, Eperjessy Sándor hadnagy, Véber Antal főhadnagy, valamint Belus József őrmester sem esett el, mindannyian később hunytak el. Viszont emléküket ápolva és tisztelve évek óta visszatérnek a fiatalok a síremlékeikhez, hogy kezük munkájával megtisztítsák a azokat, fejfájukra új nemzetiszínű szalagot kössenek.

- A fiatalok honvédelmi nevelésének egyik fontos állomása a hadisírgondozás - fogalmazott Druskóczi István. - Nemcsak a történelemkönyvekben, hanem a lelkületünkben is tudjuk, hol a hazánk, s kik küzdöttek a szabadságunkért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában