Egy Sauvignon blanc lett a nyertes

2023.03.22. 16:00

Idén is zalai és balatoni borokat kóstolt a zsűri a fürdővárosban

Idén is megválasztották a város borát Hévízen. Ezúttal dél-balatoni győztest avattak, amely egy éven át használhatja a megtisztelő címet.

Péter B. Árpád

A benevezett 40 tételt előbb 12 tagú szakmai zsűri bírálta vakkóstolással, majd Hévíz idegenforgalmi és gasztronómiai szakemberei hozták meg a végső döntést

Forrás: ZH

A turisztikai egyesület szakmai programján – meghívásos alapon – olyan szakértők által minősített száraz, megfelelő ár-érték arányú fehér nedűk indulhattak, amelyek az előző két évben már szerepeltek nemes borversenyen, s ott arany- vagy ezüstminősítéssel végeztek.

Összesen 15 zalai és balatoni borászat 40 tételt küldött a gasztronómiai ütközetre, amelyen előbb 12 tagú szakmai zsűri bírált vakkóstolással. Ezt a testületet Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE egyetemi docense vezette, a rendezvény fővédnöke pedig Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke volt.

Az idei versenyre 22 szőlőfajtából készült borokkal kandidáltak a pincészetek, volt a mezőnyben Olaszrizling, Savignon blanc, Ezerjó, Zenit, Pátria és Cserszegi fűszeres is.

Végül hét bor került a társadalmi zsűri elé, amelyben a város idegenforgalmi és gasztronómiai szakemberei kaptak helyet. Döntésük szerint a Bujdosó Pincészet 2022-es évjáratú, Csomó névre hallgató Sauvignon blanc-ja nyert, amely egy évig viselheti a Város bora címet. Az oklevelet és a díszes vándorkorsót április 29-én, a Boldog Békeidők rendezvényen veheti majd át a borászat képviselője.

A nyertes bor hamarosan speciális díszcímkét kap, s megvásárolható lesz a város üzleteiben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában