Csillogó kitüntetés

2023.03.28. 17:30

Halhatatlan példaképek Zalaegerszegen – Nagy Tímea és Hegedűs Csaba olimpiai bajnokok voltak az MCC vendégei

A fiatal korosztály számára különösen jelentős, ha olyan emberek élettörténetével ismerkedhetnek meg, akik jó példával járnak előttük. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) zalaegerszegi központja hétfőn Nagy Tímea kétszeres olimpiai, hatszoros világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívót és dr. Hegedűs Csaba olimpiai-, világ- és Európa-bajnok birkózót látta vendégül.

Mozsár Eszter

Füleky András, Nagy Tímea és Hegedűs Csaba a zalaegerszegi előadáson.

A laikus érdeklődőkből, valamint a helyi, zalai judo, birkózó egyesületek tagjaiból, sportoló fiataljaiból álló közönség a találkozó legelején szó szerint kézben tarthatta minden sportoló álmát: Nagy Tímea örömmel adta körbe olimpiai aranyérmét. A csillogó kitüntetéshez persze nagyon hosszú út vezetett, tudta meg a hallgatóság. A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének 53 évesen is csinos és fitt elnöke a sport iránti szenvedélyéről, alázatról, a mentális és fizikai felkészülésről beszélt. Lapunk érdeklődésére azt hangsúlyozta, hogy a sportolói lét nagyon sokat adott számukra. A 32 éves egyesület küldetése pedig éppen az, hogy a halhatatlan magyar sportlegendákat és a ma még élő sportolókat bemutassa.

- A saját magunk útját, örömeinket, szomorúságainkat szeretnénk minél többeknek megmutatni – mondta Nagy Tímea. - A mai gyerekeknek ugyanúgy a célt kell először meghatározniuk, majd kitartással, alázattal menni a választott úton, ami nem csak a sportot jelenti. Úgy látom, a mai fiatalok talán könnyebben feladják, mi felnőttek pont a cél elérésében segíthetünk.

Éppen Hegedűs Csaba olimpikon és mesteredző, sportvezető példája mutatja a kitartást, azt, hogy honnan állt fel és lett a világ legjobb birkózója. A Tuskirály becenevet aranyérme mellé kapta, mert az 1971-es szófiai világbajnokságon az összes mérkőzését tussal nyerte meg. Megint csak ő az, aki az 1972-es müncheni olimpián Magyarország 100. olimpiai aranyérmét szerezte meg. Édesapja, Hegedűs István katona-vívómester tiszteletére öt évvel ezelőtt avattak emléktáblát a Kvártélyháznál.

- Kimondhatatlan érzés, amikor válogatottként a címeres mez a szívünk fölé kerül. Ez engem nagyon elkötelezett – felelte a 2022-ben Prima Primissima díjjal kitüntetett olimpikon. - Azt szoktam mondani viccesen: nem nagy dolog a világot legyőzni. Ha valaki gyermekként megfogta az álmot, akkor annak megvalósításához nem nagy, de határozott lépéssel kell közelebb kerülnie minden nap. Amikor megoldhatatlan feladat előtt álltam, akkor a magyarságom adta az erőt. Ezért is szeretnénk ebben az értékvesztett világban példaképként a fiatalok előtt járni

Füleky András, a HMSE igazgatója – aki úszóként edzőpartnerként segítette az 1972-es müncheni olimpiára készülő Gyarmati Andreát, s csaknem 22 évig volt főtitkára, egy ideig ügyvezető igazgatója a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek - volt a beszélgetés moderátora. Ő röviden három szóval mutatta be a húsz halhatatlan tagot: sportnagyságok, példaképek és nagybetűs emberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában