Vádemelés

2023.03.31. 09:00

Évekig sikkasztott a közös képviselő

Évekig sikkasztott Lentiben a közös képviselő, két évtized után számoltatta el a közösség, akkor bukott le.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció

A nemrég vádemelésig jutott történetről dr. Jánky Judit, a vármegyei főügyészség helyettes sajtószóvivője adott tájékoztatást. Az ebbe foglaltak szerint 1997 óta látta el Lentiben egy társasház közös képviseletét az 1953-ban született férfi, aki maga is a társasház lakója volt.

A feladatát képezte a közös költség beszedése a lakóktól, a közüzemi és egyéb díjak kifizetése, a társasház vagyonának, házipénztárának, bankszámlájának kezelése, a társasházi éves beszámolók elkészítése és szükség esetén a javítással, felújítással kapcsolatos ügyek intézése. A társasház lakói a közös képviselőnek havonta, készpénzben, hiánytalanul befizették a rájuk eső esedékes költségeket, e tekintetben tartozása, vagy elmaradása egyetlen lakónak sem volt.

A  társasházi közösség 2019-re megelégelte, hogy a közös képviselő a korábbi évek lakógyűlésein tett ígéretei ellenére nem intézkedett a társasház beázó  tetőjének felújítása érdekében. Mivel a férfi a 2019 májusában megtartott lakógyűlésen a társasház tényleges vagyoni helyzetéről is ellentmondó nyilatkozatokat tett, a lakók felszólították, hogy a társasház vagyonát adja át, és tételesen számoljon el anyagilag.

A közös képviselő ekkor lemondott tisztségéről, azonban sem a társasház irataival, sem a vagyonával nem tudott hiánytalanul elszámolni. A férfi által az évek alatt eltulajdonított 2 millió forintot meghaladó hiányt a  többszöri felszólítás és a vele szemben kezdeményezett polgári peres eljárás ellenére sem térítette meg.

A történtekre tekintettel Lenti Járási Ügyészség sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a férfivel szemben. Az ügyészi indítvány 300 napi tétel pénzbüntetés kiszabásáról szól – egy napot 2000 forintban számítva –,  arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét, lemond a tárgyaláshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában