Egység és összefogás

2023.03.15. 18:30

Építő részei a nemzetnek

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc valamennyi Lendva-vidéki emlékhelyén jártak a muravidéki magyarság képviselői kedden, a március 15-e tiszteletére szervezett rendezvények során.

Gyuricza Ferenc

Fotó: ZH-archív

Koszorúztak a hosszúfalusi zsidó temetőben, ahol a néhai honvéd Brünner Samu nyugszik, lerótták tiszteletüket Ráth N. János honvédtiszt Lendva-hegyi, Szentháromság kápolna meletti síremlékénél, míg maga az ünnepség a Kossuth- és Széchenyi-emléktábláknál, a Szent Katalin plébániatemplom melletti téren, koszorúzással kezdődött.  

Utóbbi helyszínen Horvát Tamás, a lendvai magyar önkormányzati nemzeti közösség elnöke mondott beszédet. Kiemelte: 1848 márciusának alakítói hittek abban, hogy a magyarságnak joga van a nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz, a szabadsághoz és a szuverenitáshoz. Szólt továbbá arról is, hogy a reformkor, majd a forradalom és szabadságharc idején összefogás, egység jellemezte nemzetünket. Felidézte: bár Széchenyinek és Kossuthnak szinte mindenben ellentétes volt a meggyőződése, ám így képesek voltak egy kormányban, a közös cél, a magyarság megmaradása és fejlődése érdekében dolgozni.  

Magyar János lendvai polgármester szintén egységre és összefogásra buzdított minden jelenlévőt, hiszen a muravidéki magyarság megmaradásának ez a záloga. Méltatta továbbá Lendva nemzeti és kulturális sokszínűségét is.  

A Városi Színház- és Hangversenyteremben megtartott ünnepi műsor előtt a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség ez év elején megválasztott új elnöke, Orbán Dusán mondott beszédet. Ennek során úgy fogalmazott: az anyaországon kívülre rekedtek magyarok számára minden Magyarországról érkező gesztus, tett, támogatás vagy jó szó elismerése és bizonyítéka annak, hogy ők is építő részei a nemzetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában