Hirdetmény

2023.03.28. 07:44

Bírósági ülnökök jelölését várják

Magyarország Alaptörvénye értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben.

Forrás: Illusztráció

A legutóbbi ülnökválasztásra 2019-ben került sor, az ülnökök megbízatása a Bjt. 216.§ (1) bekezdése szerint 4 évre szól. 

A Köztársasági Elnök az általános ülnökválasztást 2023. március 7. és 2023. április 30. közötti időtartamra tűzte ki. 

A 2023. évben megválasztandó bírósági ülnökök számát az Országos Bírósági Hivatal elnöke határozatban állapította meg. E határozat alapján Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi bíróságokra választ ülnököt:

Bíróság megnevezése

Megválasztható ülnökök száma

Zalaegerszegi Járásbíróság  

Be. 680. § (5) bek. szerinti ülnök

4 fő

Zalaegerszegi Törvényszék 

Be. 680. § (5) bek. szerinti ülnök

1 fő

Zalaegerszegi Törvényszék munkaügyi perekben (Pp. 510. §)

3 fő 

A járásbíróság ülnökeit a bíróság székhelye szerint illetékes helyi önkormányzat, illetve települési nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete választja meg.

A törvényszék ülnökeit a vármegyei (fővárosi), illetve megyei jogú városi képviselő-testület és a területi nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületei választják meg.

Bírósági ülnökök jelölése

1.Ülnököket

- a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok,

- a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok,

- a bíróság illetékességi területén működő egyesületek (kivéve a pártokat) jelölhetnek.

2. A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság (Járásbíróság, Törvényszék Be. 680. § (5)):

2.1. pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési – oktatási intézmények tantestületei jelölik.

A tantestületek nyugdíjas pedagógust is jelölhetnek.

2.2 nem pedagógus ülnökeit (pszichológus, vagy a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy) az egyesületek, a foglalkoztatásuk szerinti érdekképviseletei szervek, valamint az őket a munkakörükben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölik.

3. A munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

Ülnök jelölt lehet az a 30. évét betöltött magyar állampolgár, aki nem áll a cselekvőképességét érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

Az ülnök nem lehet tagja pártnak, és politikai tevékenységet nem folytathat.

A munkavállalói – szakmai, érdekvédelmi – szervezetben való részvétel nem politikai tevékenység.

Jelöléshez szükséges dokumentumok:

1. „Bírósági ülnökké jelölés” 4/a. nyomtatvány, mely a jelölő személy/szervezet által kitöltött és aláírt.

A fiatalkorúak büntetőügyeiben eljáró bíróságra ülnök jelöléshez a 4/b. nyomtatvány, a munkaügyi bíróságként eljáró bíróságra ülnök jelöléshez 4/c. nyomtatvány kitöltése szükséges.

2.  A jelöltnek a bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról szóló írásbeli nyilatkozata (5. sz. nyomtatvány), mely többek között tartalmazza, hogy a jelölt az ülnökké válás törvényben meghatározott feltételeivel rendelkezik-e. (A fiatalkorúak büntetőügyeiben eljáró ülnök esetén azt is igazolni szükséges, hogy a jelölt a törvényben /Be. 680. (5) bek./ meghatározottaknak megfelelő képesítéssel rendelkezik pl.: pedagógus, pszichológus diploma másolata stb.).

3. A jelöltnek a jelölés elfogadását követően haladéktalanul, az ülnökké történő megválasztásra jogosult képviselő-testület részére hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolnia büntetlen előéletét, és azt, hogy nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt.

(A jelöléshez ezt a speciális feltételt is igazoló erkölcsi bizonyítványt kell igényelni).

Amennyiben ezen igazolási kötelezettségét elmulasztja, ülnökké megválasztani nem lehet. 

A jelöléshez szükséges nyomtatványok, a bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról szóló nyilatkozat, valamint a bírósági ülnökök jogait és kötelezettségeit tartalmazó tájékoztatówww.zalaegerszeg.hu weboldalon a hirdetmények, pályázatok menüpontból letölthető, valamint a Polgármesteri Hivatal Önkormányzati Osztályán (Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u. 17-19. II. emelet 219. iroda) munkaidőben átvehető.

 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 2023. április 20-i soros ülésén dönt a bírósági ülnökök megválasztásáról.

 A jelölés benyújtásának helye, ideje:

A jelölést Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Önkormányzati Osztályára (Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u. 17-19. II. emelet 219. iroda) kell eljuttatni legkésőbb 2023. április 4. napján (kedd) 16.00 óráig. 

A jelölést be lehet nyújtani személyesen, vagy - a jelzett határidőig beérkezőleg - postai úton.

A jelöléshez csatolni kell a jelölt elfogadó nyilatkozatát, valamint a hatósági erkölcsi bizonyítványt.

A hatósági erkölcsi bizonyítvány 2023. április 11-én 16.00 óráig pótlólag benyújtható.

Az ülnökválasztással kapcsolatban további információ kérhető személyesen a Polgármesteri Hivatal Önkormányzati Osztályán (Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u. 17-19. II. emelet 219. iroda), vagy telefonon (tel.: 06 92/502-199).

Zalaegerszeg, 2023. március 17.

dr. Kovács Gábor

címzetes főjegyző

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában