Azok a csodálatos nők

2023.03.08. 10:00

A nőnap alkalmából sokan virággal köszöntik a hölgyeket (videó)

A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án tartanak.

Benedek Bálint, Arany Horváth Zsuzsa

Kárász Pannát öccse, Noel lepte meg egy csokor tulipánnal

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A mai fiatalok körében is népszerű az ünnep, amikor a férfiak egy szál virággal meglepik a körülöttük élő hölgyeket. A nagykanizsai Batthyány-gimná­zium tanulóját, a 18 éves Kárász Pannát öccse, szintén a gimnázium diákja, Kárász Noel köszöntötte egy nagy csokor tulipánnal. Panna örült a meglepetésnek, elmondta: a szép szokás megünneplése náluk hagyomány, édesapja minden évben készül virágokkal neki és édesanyjának. Szerinte jó lenne, ha erről egyetlen férfi sem feledkezne meg. 

A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt: 1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.

A nemzetközi nőnaphoz kapcsolódik az International Women’s Day honlap, amely esztendőről esztendőre várja a világ minden tájáról az aktuális év jelszavára, mottójára rímelő fotókat. Ez évben a saját magunkba vetett hitet, a saját erőnket kifejező „EmbraceEquity” (méltányosság) a hívószó, amelynek fizikai gesztusa az önmagunkat ölelő kézmozdulat. A Földet behálózó ötlet Zalaegerszegen is termékeny talajra hullott. Németh Nikolett (elöl), Erdős Vivien (balról), Tóth-Kovács Diána, Samu Barbara, Kovács Petra és Hostyánszky Odett (jobbról) a Dísz téren mutatta be a szimbolikus mozdulatot. Szóval boldog nőnapot a zalai hölgyeknek! 

 

A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg. A rendszerváltást követően a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát. Helyette a nők iránt kifejezett szeretetünket mutatjuk ki ezen a napon, főként virág vagy csokoládé ajándékozásával.

 

Önmagukat ölelő hölgyek a zalaegerszegi Dísz téren
Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Korábbi cikkeink a témában:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában