Zalalövő-Kislengyel lesz a következő túraszakasz

2023.03.21. 15:30

Átvették és már Zalában tolják a lépésszámlálót

Nemzeti ünnepünkön, március 15-én vették át a zalai túrázók a Rockenbauer Pál 90. Emlékév szervezőitől az emléktúra lépésszámlálójának hű mását Szentgyörgyvölgyön, ahol a település vezetői, lakói köszöntötték a résztvevőket.

ZH

A túrázó csapat Magyarszombatfán

Forrás: Sustik Edit

Szabó Balázs, a Zalai Teker(g)ők Kerékpáros, Sport és Túra Egyesület elnöke korábban lapunknak arról számolt be, hogy Rockenbauer Pál születésének 90. évfordulója alkalmából a baranyai Hosszúhetényi Turista Egyesület (HOTE) a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködve indított január végén túraprogram-sorozatot, méghozzá úgy, hogy az ikonikus lépésszámláló hiteles másolatával együtt keltek útra. A megemlékezés a Nyugat- és Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalát járja be, ami Szekszárdig tart. A hosszúhetényiek december elején kérték fel a zalai szakasz szervezőit a koordinálásra, így a Zalai Teker(g)ők, a Göcsej Sportegyesület, a Kanizsa Kul-túra Egyesület és az Olajipari Természetbarát Egyesület fogadta március 15-én a Vas vármegyéből érkezőket, köztük a főszervező hosszúhetényieket. A vasi túrázók Őriszentpéterről indultak aznap Zalába.

Varga Zsuzsanna polgármester (jobbra) az emléktúra első Zala vármegyei településének nevében köszöntötte a szervezőket. Középen Szabó Balázs, balra Takács Ferenc, a főszervező hosszútényi egyesület elnöke.
Forrás: ZH

- Március 15-én Magyarszombatfáról szerveztünk egy 13 kilométeres, könnyű négyórás gyaloglást az átvétel helyszínére. Az út során Belső-Őrségen át gyalogoltunk, miközben megtekintettük a veleméri fénytemplomot. Több mint félszázan voltunk aznap, s a túra végén Szentgyörgyvölgyön Varga Zsuzsanna polgármester és a helyiek fogadtak minket egy kupica lélekmelegítő pálinkával és finom pogácsával. A zalai szakasz második állomása március 18-án volt, akkor Szentgyörgyvölgyön megtekintettük a helyi értéktárba vett érdekességeket, köztük a református templomot. Felső- és Alsószenterzsébet, Kerkakutas, Csöde következett. Az erdőben találkoztunk szarvasrudlival, lefényképeztük az őrségi védett virágot, a kakasmandikót, valamint egy elhagyatott település, Pusztaszentpéter (Kerkafalva külterülete) egykori temetőjét. A túraszakasz Zalalövőn ért véget.

Szabó Balázs (balról második) tart rövid eligazítást.
Forrás: Sustik Edit

Szabó Balázs hozzátette, legközelebb március 26-án folytatják a túrát, aznap Zalalövőről gyalogolnak át Kislengyelbe. A programra minden érdeklődőt szeretettel várnak. Ezután április 1-jén a Kislengyel-Rádiháza szakasz következik, ahol két nap múlva a kanizsai szervezőknek átadják a kereket. Ők Rádiházáról Szentpéterföldére túráznak. A húsvéti időszakban lesz egy kis pihenő, utána folytatják a zalai szakaszokat. Április 15-én indulnak Lispeszentadorjánba, ott megszállnak, másnap pedig Borsfa lesz a cél. Terveik szerint június 10-én, szombaton ér át a lépésszámláló Somogy vármegyébe, Nemesviden várják a somogyiakat.

Kakasmandikó, az őrség egyik csodaszép virága.
Forrás: Sustik Edit

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában