Az MME jó tanácsai

2023.03.21. 13:30

A kertben figyeljünk a sünökre is

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a figyelmet: az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja.

Varga Andor

Forrás: pixabay.com

Amikor ilyen növényhulladék-rakással dolgozunk, saját lelkiismeretünk megnyugtatása és az állatok védelme érdekében érdemes betartani néhány egyszerű szabályt. A halmot először szerszámnyéllel, vagy kesztyűs kézzel tapogassuk át, hogy nincs-e alatta sün. Különösen indokolt az óvatosság a május-júniusi ellési időszakban. A rakást soha ne gyújtsuk fel „első nekifutásból”. Ha sünfészket találunk, ne vegyük pártfogásba az állatokat, pakoljuk vissza a gallyakat és a gondoskodást bízzuk a szülőkre. A kiskerti rendrakással ilyenkor érdemes négy-öt hetet várni, míg a kölykök megerősödnek.
Ha ez nem lehetséges, szerezzünk be süngarázst, amibe a család áttelepíthető. Ennek pontos leírása megtalálható az MME honlapján.

 

Címkék#sün#kert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában