A Lesencevidék EKF programjairól egyeztettek

2023.02.08. 18:30

Sármellék felkerülne a fesztiváltérképre

A tágabban értelmezett, zalai településeket is felölelő Lesencevidék EKF programjairól, lehetőségeiről egyeztettek polgármesterek és a községek kulturális szakemberei e mikrorégió legnyugatibb pontján.

Péter B. Árpád

A mikrotérség programterveit Egyed Enikő projektkoordinátor mutatta be

Fotó: Péter B. Árpád

A sármelléki tanácskozáson Egyed Enikő projektkoordinátor a kilenc települést felölelő térség idei tervei kapcsán elmondta: az Európa Kulturális Fővárosa-programban nyolc művészeti, két úgynevezett pajta- és két miniprojektet terveznek. E közösséghez Zalából Sármellék és Vindornyafok tartozik, illetve több közeli „szomszéd”, például Balatonederics és Hegymagas.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a tanácskozást követően lapunknak arról beszélt, a Bakony fővárosához 116 Balaton körüli település csatlakozott az EKF-projektben.

– Akik így döntöttek, megalapozhatják ismertségüket, megmutathatják eddig akár „láthatatlan” kincseiket, illetve az is előremutató, hogy ezek a városok és falvak együttműködésben terveznek, dolgoznak – fogalmazott a szakember. – Itt például Lesencevidéken mikrorégióként definiálták magukat, ami a turisztikai térképen jobban látható, megjeleníthető, mint önmagában egy-egy település A térségben egyébként több hasonló együttműködésre van példa, amit nemcsak erre az esztendőre, hanem hosszabb távra terveznek a települések.

Markovits Alíz szerint az EKF-projektnek gazdaságélénkítő hatása is lehet

Markovits Alíz kiemelte: a több mint háromezer program a legszélesebb értelemben véve igyekszik bemutatni e régiót, vagyis a képzőművészet, a színház, az irodalom és a film ugyanúgy megjelenik, mint például a sport és a gasztronómia. A látogatók tájékozódását egy applikáció segíti, amelyben nemcsak művészeti áganként, hanem egy-egy kisebb területi egységet illetően is lehet keresni.

– Az EKF-projektnek gazdaságélénkítő hatása is lehet, ezért ennek a régiónak olyan szerencséje van, hogy nekünk talán több jut a jóból ebben az esztendőben, s akár hosszabb távon is – szögezte le a vezérigazgató.

A tanácskozáson a térség polgármesterei és kulturális szakemberei vettek részt

Horváth Tibor, Sármellék polgármestere elárulta, a község augusztus 4-6. között a HangArt fesztivállal csatlakozik a kulturális sorozathoz, amely a repülőtér régi hangárjainál képzőművészeti alkotótáborral készül, amihez gazdag könnyűzenei programsor is kapcsolódik, a zárónapra pedig országos néptáncgálát terveznek. „Ez is azon tervünk megvalósítását szolgálja, hogy felkerüljünk a hazai fesztiváltérképre”, tette hozzá a település első embere, majd úgy folytatta: a következő héten, augusztus 12-én pedig Sármellék szőlőhegye ad otthont a MargóFeszt nulladik napjának, amelyen az irodalom kerül a középpontba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában