Összefoglaló

2023.02.27. 17:00

Felújított ravatalozó Eszteregnyén, megemlékezés Lentiben - vármegyei híreink

Mozsár Eszter

Cseresnyés Péter és Kele Lajos a felújított ravatalozó előtt

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Nagyadózókat köszöntött, gazdaságfejlesztési és sportmecénás díjat adott át Zalaegerszeg önkormányzata

2015 óta ünnepélyes keretek között köszöni meg a város közössége nevében Zalaegerszeg önkormányzata és Balaicz Zoltán polgármester a városban működő, eredményeik alapján a legnagyobb adózónak minősülő vállalkozásoknak, hogy jelentősen hozzájárulnak a megyeszékhely sokoldalú fejlődéséhez. A 25 legnagyobb adózó 2021-ben 2,9 milliárd forinttal járult hozzá az iparűzési adóval Zalaegerszeg költségvetéséhez, 2022-ben már 3 milliárddal, mindkét esetben 55 százalékát tette ki az ezzel az adóbevétellel érkező összegnek – tudósít a Zalai Hírlap. A legnagyobb 25 adózó szervezet képviselői oklevelet vehettek át a polgármestertől. A város önkormányzata Zalaegerszeg Gazdaságfejlesztéséért díjat adományozott az ADA Nova Kft.-nek és a Tornyos és Társa Kft.-nek Zalaegerszeg fejlődéséért vállalt tevékenységéért, valamint Sport mecénása díjat nyert a Zala Müllex Kft., mely a labdarúgás, a kosárlabda, a röplabda és a jégkorong támogatójaként segíti a sporteredmények elérését.

Négy községet szolgál ki a muraszemenyei egészségház

Négy település, a székhelyközség mellett Csörnyeföld, Kerkaszentkirály, valamint Szentmargitfalva lakosait szolgálja ki az a muraszemenyei egészségház, amit két különálló pályázati támogatással újítottak fel a közelmúltban – tájékoztat a zaol.hu. A háziorvosi rendelőt, a védőnői szolgálat helyiségeit és a volt szolgálati lakásból kialakított közösségi termet is magába foglaló épület a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával, közel 85 millió forintból újult meg. Az említett önkormányzatok ehhez 5,2 millió forintot tettek még hozzá egyéb költségek fedezetére. Az építészeti és energetikai megújulást szolgáló projekt avatóünnepséget pénteken tartották a településen. A beruházás körülményeit Stropka Józsefné muraszemenyei polgármester ismertette.

Megemlékezés a kommunizmus áldozatainak emléknapján Lentiben

Pénteken a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Horváth László polgármester, Kiss Tamás és Gáspár Lívia települési képviselő helyezett el koszorút és gyújtott mécsest a Táncsics úti Kortárs Közparkban álló Gulag-emlékműnél Lentiben. Az önkormányzat képviselői néma főhajtással adóztak az életüktől, szabadságuktól, emberi méltóságuktól megfosztott áldozatok emlékének.

Balatoni sudár és spanyol mintázatú ponty került a nagykanizsai Csónakázó-tóba

Háromnyaras korosztályú pontyokat telepített a Magyar Országos Horgász Szövetség pénteken a nagykanizsai Csónakázó-tóba. Az idei első, 3,5 tonna tömegű szállítmány a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. buzsáki telepéről érkezett a már megszokott kiváló minőségben – tájékoztat a Zalai Hírlap. A MOHOSZ halőre, Szépligeti Ferenc a helyszínen elmondta: a jellemzően balatoni sudár egyedekből álló rakományban jó néhány úgynevezett spanyol mintázatú ponty is került a tóba. Az elmúlt napok kiváló fogási lehetőségeit tovább erősítendő a telepítést követően ezúttal nem lépett életbe horgásztilalom. Az elmúlt két évben, amióta a MOHOSZ a tó halgazdája, minden évben több mint 11 tonna pontyot telepített a tóba, mellyel jelentősen növelte a halállományt.

Felújították a ravatalozót Eszteregnyén

A Magyar falu program 31 millió forintos támogatásából pénteken felavatták és felszentelték a temetőben felújított ravatalozó épületét Eszteregnyén – írja a Zalai Hírlap. A sírkert fejlesztésével a jövőben sem állnak meg, keresik a lehetőségeket. Az eseményen Kele Lajos polgármester köszöntötte az érdeklődő lakosságot. Beszédében elmondta: a régi ravatalozó épületének állaga az évtizedek során nagyon leromlott, már omladozott. A település lakosságával együtt várták a lehetőséget a felújításra, mely a kormány jóvoltából a Magyar falu program hathatós támogatásával megvalósulhatott, ebben nagy szerepe volt Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőnek.

Szent László Király Népfőiskola Iharosban

A Magyarságkutató Intézet térképésze, Jeney János Trianoni térképek Párizsban: 1920, 1947, 2022 című előadásával folytatódott szombaton a Szent László Király Népfőiskola sorozata. Az iharosi művelődési házban az I. és II. világháborút lezáró döntések háttere, az adott időszakok etnikai viszonyai is szóba kerültek.

Vége a gólínségnek, győzött a ZTE FC

Szombaton a labdarúgó NB I-ben a ZTE FC a MOL Fehérvár FC együttesét fogadta. A találkozó fontosságán túl ez a mérkőzés a hét elején tragikus hirtelenséggel elhunyt Lendvai Miklós emlékének is szólt – írja a zaol.hu. A ZTE FC csapata tavaszi első győzelmét aratta. ZTE FC - MOL Fehérvár FC 2-1. Hatalmas veszteség érte hétfőn a ZTE családját, ugyanis életének 48. esztendejében tragikus hirtelenséggel elhunyt a klub egykori játékosa, a szurkolók egyik kedvence, majd később a ZTE FC edzője. A kék-fehérek szurkolói méltó módon kívántak tisztelegni Lendvai Miklós emléke előtt, így a találkozót megelőzően emlékvonulást tartottak a ZTE Arénáig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában