Hagyomány

2023.02.02. 16:45

Megérkezett a kanizsai egyetemi központba a legnagyobb plüssmackó

Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához általánosan elterjedt időjárás- és termésjósló hiedelmek kapcsolódnak. Mind közül talán a legismertebb a medvével való jóslás, úgy tartották: ha ezen a napon kisüt a nap, és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy a barlangjába, és még negyven napig tart a hideg.

Benedek Bálint

Orlainé Tauer Andrea, a mackókiállítás ötletgazdája és Bertók Martin a legújabb mackóval

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központjába érkezők rengeteg macival találkozhatnak, sőt nemrégiben egy volt hallgató, Bertók Martin jóvoltából egy ember méretűvel gazdagodott a kínálat. S, hogy mi a mackók szerepe az egyetemen? Az egyetemi központ tanulmányi irodájának munkatársai Orlainé Tauer Andrea ügyintéző vezetésével 2014-ben rendeztek egy kiállítást, melyen a hallgatók és az oktatók kedvenc plüssjátékait lehetett megtekinteni. Akkor merült fel az is, hogy minden végzős hagyhatna emlékbe egy macit a kampuszon, ezzel is kifejezve a közösség iránti kötődést, szeretetet. Az egyre sokasodó plüss kedvenceket azóta vitrinekbe rendezték, és egyfajta állandó tárlatként megtekinthetők. A népszerűségük töretlen, szimbólummá váltak. Előkerültek a beiskolázási kampányban is.

– Amikor az üzemmérnök-informatikus szakom a végéhez közeledett, úgy éreztem hozzá kell járulnom a macis hagyományhoz – mondta Bertók Martin. – Sokat jelentett az egyetem, hiszen a képzés mellett fotósként és rendszergazdaként munkát is kaptam. Rengeteg támogatást és életre nevelést is kaptam a kollégáktól, akik megmutatták hogyan kell egy valódi munkahelyen helyt állni, ha hibáztam segítettek megjavítani a hibát. Emellett pedig a tanulmányaimban is támogattak. Aztán sikeres államvizsga után maci keresésre indultam, megnéztem mennyibe is kerül egy plüssmackó. Az átlagos és a kisebb méretű plüssfigurák árát drágának találtam. Ekkor fedeztem fel az emberméretűt egy lengyel oldalon. Pár ezer forinttal többe került, mint a másikak, ezért megvettem és most a legnagyobb a tárlaton. Annyi biztos: nem megy vissza a barlangjába, itt marad az egyetemi központ aulájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában