Különlegességek is kerültek az asztalra

2023.02.12. 10:00

Kolbásztöltő versenyt szerveztek Hagyárosböröndön

Szombaton délután vidám sereg népesítette be a hagyárosböröndi faluház udvarát. Hat évvel ezelőtt hagyományos disznóvágásra várták még a helyiket, az utóbbi években kolbásztöltő fesztivállá alakult a rendezvény.

Mozsár Eszter

A fiatalok is kivették részüket a munkából

Fotó: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Erdélyi konyakos kolbászok sültek az egyik serpenyőben, Bödör Imréné az internetről leste a rendhagyó receptet. A fűszereket maga válogatta, különleges ízt a borókabogyó adott, valamint Worcester-szósz került még bele. Máshol a jól bevált, klasszikus fokagymás-pirospaprikás-köményes fűszerezésre esküdtek, de volt, aki teljesen a maga fantáziája szerint válogatta a belevalókat. Estére nemcsak a zsűritagok kóstolták végig a kínálatot, mindenkinek jutott a finom „disznóságból”. A gasztronómia élmény mellett a résztvevők százas szög beütő versenyen és kolbász figura készítő verseny próbálhatták ki ügyességüket.

Vigh László és Varga Katalin is kipróbálta a kolbásztöltést
Fotós: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Varga Katalin polgármester érdeklődésünkre elmondta, a kolbásztöltő verseny több embert vonz, a helyieken kívül környékbeli csapatok is jelentkeznek, évről évre egyre többen. Idén már tizenkettő csapat érkezett, nekik az 5-5 kilogramm hús alapanyagot az önkormányzat biztosította.

Volt olyan csapat, amelyik először próbálkozott a kolbásztöltéssel
Fotós: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

A finomságokat végigkóstolta Vigh László országgyűlés képviselő is, aki lapunknak elmondta: régen nagy hagyománya volt a falvakban a disznóvágásnak. A tavasszal megvásárolt és egész évben felhizlalt sertést vágták le januárban, februárban, ez biztosította a családok éves húsellátását. Néhány évtizede hűtőszekrények híján füstöléssel és zsírban elrakva tartósították az élelmiszert. Manapság ritkán tartanak otthon haszonállatot, ám a hagyományok őrzése érezhetően ma is nagyon fontos a vidéki közösségek életében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában