Szabadtéri tárlat

2023.02.15. 18:45

Kiállítás a magyar Gulagról a zalaegerszegi Mindszentyneum előtt (videó)

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A második világháború után rövid időn belül elkezdődött hazánkban is a táborok kialakítása. Már 1945-től tízezreket internáltak, elkezdődött a kitelepítés, 1950-re felállították a kényszermunkatáborokat. Erről, a magyarországi Gulag történetéről szól a Nemzeti Emlékezet Bizottsága kiállítása, amely szerda óta látható a Mindszentyneum előtt.

 Családok ezreit hurcolták táborokba vagy űzték el otthonukból, nyomorúságos körülmények közé kényszerítve őket. A táborok rendszerét hazánkban 70 éve, 1953-ban számolták fel, de a foglyok szabadulásuk után is megbélyegzettek maradtak. 

Erre hívta fel a figyelmet a kiállítás kurátora, dr. Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja a megnyitón, amit követően levetítették a Mi, a rendszer ellenségei — Kommunista táborvilág Magyarországon című dokumentumfilmet. A szabadtéri tárlat március 10-én délig tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában