Eddig sem kellett senkit elutasítani

2023.02.07. 17:30

Ismét elindult a tűzifaakció Zala vármegyében – Gellénházára jutott el először a védelmi bizottság

Gellénházán kedden délelőtt a sajtó jelenlétében adták át az 1,3 köbméter tűzifát Kása Imréné Táncsics utcai portáján. A szociálisan rászorulóknak 2012 óta juttat téli tüzelőt a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság, hangzott el a helyszínen.

Mozsár Eszter

Dr. Sifter Rózsa főispán, Kása Imréné, Vigh László és Farkas Imréné a tűzifa átadásán Gellénházán

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A négy éve özvegy nyugdíjas hölgy meghatottan fogadta a felajánlást, valamint az ajándékkosarat és tartósélelmiszer-csomagot, amit dr. Sifter Rózsa főispán, a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke és Vigh László országgyűlési képviselő nyújtott át. A nyolcunokás Kása Imréné egyedül él a kétszintes családi házban, így számára nagyon jól jött a segítség. A legkisebb unoka óvodás, büszkeségére a legidősebb az ENSZ-nél dolgozik. Elmondta azt is, hogy 2016-ban esett át egy agyi infarktuson, amiből szerencsésen hamar felépült. A férjét négy éve veszítette el, addig mindig ő gondoskodott a téli tüzelőről.

Idén a zalaegerszegi Omega GM Kft. 3 millió forintot ajánlott fel tűzifa vásárlására, ők a szállítást is lebonyolítják. A védelmi bizottság a polgári védelmi szövetséggel karöltve koordinálja az akciót. Dr. Sifter Rózsa hozzátette, az országgyűlési képviselők, polgármesterek és helyi képviselők ajánlása alapján döntenek a juttatásról.

Császár Tibor rakodja le a fát Kása Imréné portáján
Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A védelmi bizottság elnöke emlékeztetett, hogy 2012-ben indították az akciót, s az elmúlt években eddig 760 zalai családot, egyedülállót támogattak, az idei 62 családot is beleszámítva. Idén Zala vármegye 30 településére jutnak el, minden alkalommal 1,3 erdei köbméter kályhakész tűzifát adnak át.

Folyamatosan kell figyelni az elesettekre, rászorulókra, folytatta Vigh László országgyűlési képviselő, akinek választókerületéhez három város és 76 település tartozik. Személy szerint mindig arra kérte a települések vezetőit, hogy jelezzék, ha ilyen esettel találkoznak. Különösen a tél leghidegebb időszakában nem mindegy, mennyi tüzelő van a fáskamrákban, pincékben, tette hozzá a politikus. Leginkább a szépkorúak vannak kiszolgáltatott helyzetben, akik nehezen szerzik be a tüzelőt.

Farkas Imréné polgármester ugyancsak megköszönte a felajánlást, majd hozzátette, Gellénháza minden évben jelentkezik a kormány szociális tűzifa pályázatára is. Idén 57 köbmétert kaptak, amit 22 igénylő – köztük Kása Imréné Margit néni - között osztanak majd szét a napokban. A polgármester hozzátette, senkit sem szeretnének megkülönböztetni, s szerencsére eddig sem kellett senkit elutasítani. Az állam egyébként 2011-ben indította el a szociális célú tüzelőanyag-programját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában