A család kezdeményezte

2023.02.08. 15:00

Helyi védettséget kaphat a zalalövői Thassy-sírkert

Helyi védettséget kaphat a zalalövői városi temetőben található Thassy-sírkert, amelyben a város XX. századi történelmének meghatározó személyiségei nyugszanak. A védetté nyilvánítást a család kezdeményezte, és a képviselő-testület tagjai is egyetértenek azzal.

Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal polgármester a Thassy-kriptánál Fotó: Gyuricza Ferenc

A sírkert helyi védettségbe helyezésével kapcsolatos eljárás már tavaly megindult, s lassan a végéhez közeledik. Ennek egyik fontos lépése volt az úgynevezett partnerségi egyeztetés lezárása, amelyről – a témában tartott lakossági fórumot követően – legutóbbi ülésén döntött az önkormányzat. 

A Thassy-sírkert abban a városi temetőben található, amelyhez a földterületet az 1844-ben született Thassy Imre ajándékozta a településnek. Néhai Thassy Imre Zalalövő fejlődéséhez a XX. század első felében több területet is felajánlott birtokaiból, így a zsinagóga és az iskola felépítéséhez, illetve a vasútvonal kiépítéséhez is hozzájárult. A díszes kriptában rajta kívül felesége, Sibrik Hedvig, illetve közvetlen leszármazottaik egy része, azaz öt gyermekükből három, továbbá néhány unokájuk, illetve egyik dédunokájuk nyugszik. A kripta egyik különlegességét adja még az Istók János szobrász által carrarai márványból készített, főnixmadarat ábrázoló szobor. A védelem alá helyezést a jelenleg Budapesten élő Thassy Miklós József, az adományozó dédunokája kezdeményezte azzal az indoklással, hogy a család tagjai közül ma már senki nem él Zalában, többen közülük külföldön tartózkodnak, így a sírkert gondozását már nem tudják vállalni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában