Már hagyomány

2023.02.08. 14:30

Hatodik alkalommal rendezik meg a fesztivált – Becsvölgyén lépnek fel a néptáncos gyerekcsoportok

Február 11-én, szombaton délelőtt a hagyományokhoz híven Becsvölgyén, a faluházban rendezik meg a Zala Megyei Népi Gyermekjáték és Néptáncfesztivált. A Cserta Egyesület által szervezett program a Nemzeti Kulturális Alap és a becsvölgyei önkormányzat támogatásával valósul meg.

Mozsár Eszter

Gyerekek csutkababa készítése közben.

Forrás: ZH-Archívum/Katona Tibor

A szervezők annak idején azért hozták létre a fesztivált, mert a vármegyében nem volt olyan fórum, ami találkozási lehetőséget adott volna a gyermeknéptánccsoportoknak. Ahogy Kiss-Molnár István néptáncpedagógus, szervező fogalmazott, a fesztivál kiváló alkalmat ad arra, hogy a szülők, a gyerekek láthassák a hasonló csoportok tevékenységeit, fejlődésüket.

Szombaton 10 órakor ifj. Horváth Károly és a Völgyi Banda adja meg a nap alaphangulatát, majd ezt követően a tánccsoportok az elmúlt évben tanult új koreográfiáikat, produkcióikat, népi gyermekjátékaikat mutatják be. Az egész vármegyéből szinte minden korosztályt képviselve érkeznek a folklór szerelmesei, az óvodás utánpótláscsoportoktól kezdve a középiskolásokig. Összesen 9 csoport, azaz mintegy 170 néptáncos lép fel. A műsorok alatt, közben játszósarok és kézműves foglalkozás várja az érdeklődőket, természetesen farsangi álarcok is készülnek.

Kiss-Molnár István szervező
Fotós: Pezzetta Umberto

A Cserta Néptáncegyüttes vezetője hozzátette, idén már Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési központban is lesz hasonló rendezvény, méghozzá február 18-án, szombaton. A színházi körülmények ugyancsak kedvezőek a lendületes és látványos koreográfiák bemutatásához.

- Idén februárban tehát két helyszínen is találkozhatnak a gyermeknéptánccsoportok. A jövőben törekszünk arra, hogy tavasszal és ősszel is legyen lehetőség a gyermek együtteseknek a szakmai fórumra. Július elsején pedig a X. Göcseji Hacacáré népes kavalkádja ad szórakozási lehetőséget Becsvölgyén – mondta Kiss-Molnár István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában