Összefoglaló

2023.02.02. 17:00

Gyertyafényes kerengő, farsangi kavalkád és fánkfesztivál - híreink a térségből

Mozsár Eszter

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

ZALAEGERSZEGI HÍREK

Gyertyafényes múzeumi kerengő a Göcseji Múzeumban

Gyertyafényes sétára invitálták az érdeklődőket a Göcseji Múzeum termeibe szerdán kora estére – írja a Zalai Hírlap. Az energiatakarékosság jegyében rendhagyó módon a sötét, hűvös termeken végiglépkedve, a látogatók LED-es gyertyáik sejtelmes fénye mellett a muzeológusok érdekes történetekkel segítettek megismerni múltunk mozaikjait. A Múzeumi kerengő első rendezvényén a témák változatos módon csatlakoztak az állatvilághoz. Ezért esett szó Kisfaludi Strobl Zsigmond lovas jelenetet megörökítő Végvári harcok szobráról, a Jánka-hegyen 1902-ben talált mamutcsontról, a szürkemarháról készült dagerrotípiáról, a nyulas pástétom készítéshez használt formáról, Németh János Kakassal című alkotásáról és egy kelta kori szarvaskoponyáról. A sorozat folytatódik, február 14-én Bálint-napon a szerelem lesz a vezérfonal.

Megnyílt a Karneváli kavalkád című kiállítás a "Megmutatom magam!" keretein belül

A József Attila Városi Tagkönyvtár "Megmutatom magam!" elnevezésű nagy sikerű sorozata keretében szerdán délután nyitották meg a Karneváli kavalkád című, farsangi témát választó, újrahasznosított anyagokat használó kézműves kollekciót, ami a Gárdonyi Géza és Szegi Suli Általános Iskola tanulóinak alkotásait tárja a közönség elé – írja a zaol.hu. A tárlatot a csonkahegyháti tanintézmény vezetője, Simon Zsolt ajánlotta a megnyitón részt vevők figyelmébe. A vendégeket, a diákokat Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte, a tárlat március 10-ig tekinthető meg.

Nomád kiállítás és farsangi kavalkád – Ismét nyitva a Göcseji Tudásközpont

A már ismert szakkörökkel, szolgáltatásokkal újra nyitva minden héten szerda és szombat között a Göcseji Tudásközpont – Helyi Termék Piac. Február 4-én, szombaton a Nomád című tárlattal várják a kézművesség szerelmeseit – olvasható a Zalai Hírlapban. A karácsonyi forgatag után januárban zárt ajtókat találtunk, ám szerdától már ismét ellátogathatunk a tudásközpontba, tájékoztatta lapunkat Nikitscher Bernadette szakmai koordinátor. Szombaton 15 órakor egy különleges tárlattal, a körmendi Nomád Művészeti Egyesület válogatásával indítják az évet. Nemez alkotások, szőttesek, kerámiák, fonott kosarak kerülnek a kiállítótérbe. Az egyesület célja, hogy beillesszék a mai kultúrába a nomád, a természethez szorosan kapcsolódó életmódot és művészetet. A program finisszázsa február 25-én, szombaton lesz, amikor az alkotókkal lehet majd újra találkozni.

NAGYKANIZSAI HÍREK

Fennállásának harmadik születésnapját ünnepli február közepén a nagykanizsai Egyszülős Egyesület

Fennállásának harmadik születésnapját ünnepli február közepén a nagykanizsai Egyszülős Egyesület – írja a zaol.hu. A szervezet elnöke, dr. Németh Györgyi szerint kitartásuk, energiájuk, szorgalmuk és hitük van, hogy érdemes az önként vállalt munkát folytatni. Megalakulásukkal azt tűzték ki célul, hogy a Nagykanizsán és környékén gyermeket egyedül nevelőknek segítő szolgáltatást nyújthassanak. Továbbra is várják az egyedül élő, özvegy, elvált, gyermeket egyedül nevelő édesanyákat, édesapákat, nagymamákat, nagypapákat, testvéreket, hozzátartozókat és a velük közösséget vállalókat. Az „egyszülőség” egy sajátos élethelyzet és mindenképpen védőhálót érdemel, mondta az elnök.

Jubileumi fánkfesztivál Nagykanizsán

Február 17-18-án immár 15. alkalommal rendezik meg az Országos Farsangi Fánk Fesztivált Nagykanizsán – tájékoztat a zaol.hu. A pénteki programnak a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház ad helyet, míg a szombati kavalkád helyszíne a Kanizsa Aréna lesz. Mint azt Kámánné Szép Terézia főszervező elmondta: az önkormányzati támogatás ugyan kevesebb lett, mint előzetesen remélték, ám ennek ellenére sem maradnak el kísérő programok. Ahogy korábban, úgy most is bármelyik standnál megvásárolhatók lesznek a fánkok. Közben népi együttesek és néptánc csoportok lépnek fel, majd a Pesti Broadway Musical Stúdió előadásában egy hamisítatlan ABBA-show következik.

Versillusztrációkat vár a kanizsai könyvtár

Kormos István magyar költő, író, műfordító, dramaturg 100 éve született. A főleg gyermekverseiről ismert költő emléke előtt tisztelegve a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár rajzpályázatot hirdet általános iskolások részére – olvasható a Zalai Hírlapban. A gyerekeknek az lesz a feladatuk, hogy Kormos István Ficánka játszik című versét illusztrálják. A költeményt megtalálják a bibliotékában, melyhez a könyvtárosok segítségét lehet kérni. A pályázatot április 11-ig lehet leadni a Kálvin-téri könyvtárpalota gyermekkönyvtárában. A maximum A4-es méretű képek bármilyen technikával készülhetnek. A könyvtárosok kérik, hogy a könnyű beazonosítás miatt a gyermek nevét, iskoláját és osztályát, valamint a szülő telefonszámát, e-mailt címét a leadott munka hátoldalára írják rá. A legjobb rajzokat díjazzák és azokból kiállítást állítanak össze.

KESZTHELYI HÍREK

Szigorúbb látogatási szabályok a Keszthelyi Kórházban

Új látogatási rend érvényes a keszthelyi kórházban, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása alapján alakítottak ki – olvasható a Zalai Hírlapban. Dr. Kató Csaba főigazgató tájékoztatása szerint az intézményben hétköznapokon 16 és 18, hétvégén pedig 10 és 12, valamint 15 és 18 óra között lehet a bent fekvő betegeket látogatni – hét pontból álló szabályzat betartásával. E szerint az intézménybe csak egészséges – vagyis betegség tüneteit nem mutató – látogató léphet be, aki számára kötelező a kézfertőtlenítés és a maszkviselés. Egy beteget, azonos időben, maximum ketten kereshetnek fel, gyermekek esetében pedig csak 7 éves kortól érkezhetnek családtagok, hozzátartozók.

Az elmúlt évben eredményes volt a rendőrségi munka Keszthelyen és a térségében is

Eredményes évet zárt 2022-ben a Keszthelyi Rendőrkapitányság, amelynek munkatársai félszáz település biztonságáért felelnek – tájékoztat a zaol.hu. Munkájuk eredményeként a legtöbb mutató tovább javult. A keszthelyi és a zalaszentgróti járásban tevékenykedő kapitányság célja az volt tavaly, hogy az elmúlt 5-6 évben érvényesülő bűnügyi trendet folytassa, vagyis csökkenjen az ismertté vált bűncselekmények, valamint a korábban nagyobb számban előfordult kiemelt jogsértések száma – bocsátotta előre dr. Andor László rendőr alezredes. Ami viszont problémát jelentett tavaly, az összbűnözés mintegy 30 százalékát adva, hogy a digitális világhoz kötődő esetek száma megemelkedett. Itt például internetes áruvásárlási csalásokról vagy netbanki adatok trükkös megszerzéséről beszélhetünk, mondta. Pozitívum, hogy 2022-ben tovább csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, tette hozzá.

Fedett pályás viadalokon bizonyítottak az atléták

A Keszthelyi VDSE atlétái a Zalaegerszegen lezajlott szombati, fedett pályás szezonnyitó viadal után másnap ott voltak a BOK-csarnokban is – írja a Zalai Hírlap. A klub színeiben Kusztor Virág Egerszegen új egyéni csúccsal, 562 centiméterrel nyerte meg a távolugrást, míg másnap Budapesten hármasugrásban, 11,78 méterrel, szintén egyéni legjobbjával végzett a 4. helyen a felnőtt mezőnyben. Virág jelenleg mindkét számban vezeti a junior magyar ranglistát. A keszthelyiek közül a serdülő korosztályú Csahóczi Kamilla a 200 méteres síkfutásban 26,52 másodperccel biztató eredményt ért el a Budapest-régió bajnokságán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában