Véget ért a veszélyhelyzet

2023.02.12. 17:00

Emelkednek a költségek, drágul a temetési szolgáltatás

Mintegy tizenöt–húsz százalékkal emelkedtek meg a temetési szolgáltatás költségei tavaly a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Veol.hu

A szakmai szervezetek tavaly ősszel az energiaárak megugrásával és a dolgozók bérének emelésével indokolták az árváltoztatásokat. A feladatot ellátó önkormányzatok esetén két és fél éven át a jogszabályok miatt nem változtak az árak. 

A világjárvány miatt bevezetett veszélyhelyzet ideje alatt, 2020. januártól 2022. június végéig az önkormányzati társaságok számára a temetéshez kapcsolódó árak emelését jogszabály tiltotta. A szolgáltatás megemelkedő költségei miatt novembertől közgyűlési jóváhagyással az inflációhoz igazodó mértékben emelték meg a temetési szolgáltatás díját. 

A koporsós és urnás temetések aránya évek óta állandó: a temetések 80–82 százaléka urnás. Bár az urnás temetés olcsóbb – a KSH kimutatásai szerint akár 80–100 ezer forinttal is –, a választás többnyire érzelmi okokból történik a kétféle temetkezési mód között.

Köztemetésre akkor van szükség, ha nincs vagy nem lelhető fel az elhunyt eltemettetésére köteles személy, valamint ha a temetésről nem tud gondoskodni az arra köteles hozzátartozó.

 

Címkék#temetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában