Felelősség

2023.02.01. 16:00

Állatútlevéllel utazhat a kutya és a macska is

A házi kedvencekre tavasz közeledtével még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a gazdáknak. Ha a jövőben esetleg hosszabb utazáson gondolkoznak, akkor az állatok ellátásáról minden esetben gondoskodniuk kell.

Benedek Bálint

A nagykanizsai "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület telepvezetője, Skanecz Tamás

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A témakörről Skanecz Tamással, az "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület telepvezetőjével beszélgettünk. Szerinte nem lehet elégszer ismételni a legendás francia író, Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című könyvében leírt gondolatait: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

- Az állattartás bizony nagy felelősséggel jár, amit elvileg a gazdáknak ismerniük kell - fogalmazott. - Ezek szerint az állattartók hosszabb, kéthetes utazásokat nem terveznek, vagy amennyiben igen, a kedvencük ellátásáról, esetleg átmeneti szállásáról előre gondoskodnak. Érdemes megkérni a szomszédot, rokont, hozzátartozót, hogy ügyeljen a kedvencre, de az állat szokásairól mindig tájékoztatni kell a megbízott személyt, sőt kutyapanziót is lehet keresni a környéken. Az elvárt viselkedés ez lenne. Viszont sajnos tapasztaltunk olyan rossz megoldást, amikor az adott tulajdonos "beállított" a menhelyre, hogy hozta a kutyáját, amíg ő távol van, gondozzák azt. Ez egyedül akkor lehetséges: ha van szabad férőhely, jó előre leegyeztettünk minden feltételt és a gazda szociális helyzete erre indokot ad. Előfordult, hogy néhány napra befogadtunk négylábút, de erre a mostani helyzetünket látva semmi esély nincs.

Skanecz Tamás szerint egy másik lehetőség pedig, hogy a négylábú együtt utazik a gazdával.

- Fontos információ, hogy az országhatáron túl az állatok külön a számukra kiállított állatútlevéllel indulhatnak el - folytatta. - Ha nem kutya, macska és vadászgörény érintett, hanem nyúl vagy esetleg teknősbéka, arról érdemes az adott ország szabályait követni és a nagykövetségeket felkeresni. Az egzotikus úticélok esetében is lehetnek eltérések a szabályok tekintetében, tehát előre tájékozódni érdemes.

A telepvezető hozzátette: ahogy melegszik az idő, a kutyákkal egyre több időt töltenek a gazdáik a természetben. Ilyenkor még jobban aktivizálódnak a kullancsok, a bolhák, melyektől jobb megóvni az ebeket. Néhány ezer forintos csepp vagy gyógyszer komoly védelmet nyújt az élősködők ellen, jobb elkerülni a fertőzéseket, ami a kutya életébe is kerülhet. A szuka kutyák ciklusa szerint átlagosan 6-7 havonta jelentkezik a tüzelés. Az átlagos tüzelési időszak egyik része általában éppen február és március hónapokra tehető, tehát még ez előtt jó lenne még ez előtt elvégeztetni az ivartalanítást, azonban, ha ez mégsem történne meg, akkor legalább figyeljen oda a gazda, hogy ne találkozhasson másik ebbel. Sajnos nincs annyi jó gazda, mint amennyi kutya születik. A házi macskánál utóbbi elővigyázatosságokat nehéz megoldani, itt egyértelműen az ivartalanításban látja a megoldást.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában