Siker

2023.02.15. 11:30

A legjobb polgármesterek között a zalakarosi

A turizmus-vendéglátás ágazat 50 fontos szereplőjét, valamint turizmus szempontjából 10 sikeres polgármestert bemutató kiadványban Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere is szerepel.

Benedek Bálint

A kötetet a 30. jubileumát ünneplő Turizmus évadnyitó gálán Gál Pál Zoltán, a Turizmus Kft. ügyvezetője mutatta be a Budapest Congress Centerben. Ezer turisztikai szakember, vagyis a szakma krémje jelent meg az eseményen, melyen több témáról szó esett. Novák Ferenc elmondta: elismerést az a polgármester kapott, aki a településén a turizmus szempontjából kiemelkedőt alkotott 2022-ben.

- Az elmúlt két évhez viszonyítva a város vendégforgalmában jelentős növekedés történt minden mutatót tekintve – mondta a városvezető. – Ehhez az alapot az utolsó „békeév”, a 2019-es esztendő adatai jelentik. A vendégéjszakák száma 2022 októberének végére meghaladta a 700 ezret, összességben hasonló mutatóink vannak, mint 2019-ben, ez pedig sikernek minősíthető. Nehéz két éven van túl a város, de a fejlesztések nem álltak le – főként az egészségügyi infrastruktúra és a kulturális szolgáltatások területén – és 2022-ben is sikerült javítani Zalakaros turisztikai pozícióin, amit a számok, a szakmai és közönségdíjak is mutatnak.

Büszkeség. Novák Ferenc polgármester szerint a fürdőváros turisztikai szereplőivel közös diadalt értek el
Fotós: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Hozzátette: a díj elnyeréséért elsősorban a településükön működő Turisztikai Egyesület tagjainak jár nagy köszönet, de minden turizmusban dolgozó és a településért cselekvő embernek kijár az elismerés, ez az ő érdemük. A turizmus a városukban stratégiai fontosságú ügy, melyet fejleszteni kell ahhoz, hogy meghozza a gyümölcsét. Az idegenforgalmi adó és a helyi iparűzési adó tekintetében a 2022-es év végére többletbevételt realizáltak, amelyet az energiaárak költségnövekedésének finanszírozására, illetve a tervezett fejlesztésekre, beruházásokra tartalékolnak.

- A gyógyhelyi központ első teljes évét zárta, eredményesen – tette hozzá Novák Ferenc. – Korszerűsítették a fürdő beléptetőrendszerét, a fejlesztés magában foglalta a belépőjegy-értékesítő, illetve betegirányító, -ütemező rendszer modernizálását is. Nagyobb szállodáink közül a Hotel Karos Spa jelentős felújításon esett át, a MenDan Hotel pedig európai szintű, különleges attrakciót hozott létre. A fürdő esetében a megnövekedett költségeket csak részlegesen lehet a belépőjegyek árának emelésével kompenzálni. A szolgáltatási palettán korlátozások nem lesznek, a jövőben is kiemelt fontossággal bír a minőség fenntartása. A város büszke rá, hogy fődíjas lett a Virágos Magyarországért versenyben. Ennek az a titka, hogy Zalakaros évtizedek óta a szívén viseli természeti értékeinek megőrzését, a környezetszépítést, a zöldfelületi, közösségi és turisztikai fejlesztéseket. Ennek fő letéteményese a városüzemeltetési társaság, a Karos-Park Kft., amelynek munkatársai magas színvonalon, nagy elhivatottsággal végzik munkájukat. Kiemelt értéket képviselnek a sétányok, tanösvényeik, az arborétum, a Termáltó és Ökopart, a biodiverzitást bemutató nemzetközi projekt, a fenntartható városi csapadékvíz-kezelő rendszer, az évelőágyások és a város emblematikus növénye, a kannavirág.

Novák Ferenc szerint az idén kiemelt céljuk a város és a fürdő gazdaságos működtetése úgy, hogy a színvonal megmaradjon, sőt továbbfejlődjön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában