Ismét övé a legtöbb ismert kísérő a Naprendszerben

2023.02.05. 07:20

12 újabb holdját fedezték fel a Jupiternek

A Szaturnusznak eddig (2023. február 4-ig) 83, a Jupiternek 80 ismert holdja volt. Ez most változott, mert egyszerre 12 új holdat fedeztek fel a Jupiter körül amerikai csillagászok. Így a Jupiternek 92 ismert holdja van már, amivel ismét visszaszerezte a “Naprendszerben legtöbb holddal bíró nagybolygó” címét.

ZH

Forrás: Pexels

Az újonnan felfedezett jupiterholdak mindegyikének több a keringésideje a Jupiter körül, mint 340 nap. A 12 új hold körül kilencnek még az 550 napot is meghaladja a keringésideje! A holdak kicsik, első becslés alapján mindössze ötnek haladja meg a mérete a nyolc kilométert.

A 12-ből kilencnek a pályája retrográd. (A Jupiter forgás- és keringésirányával ellentétes irányban járja körbe a bolygót.) A legkisebbek akár nagyobb testek – kisbolygók vagy holdak egymással való – ütközése következtében alakulhattak ki. A prográd irányúak viszont a Jupiter körül alakulhattak ki eredetileg is, akár a bolygóval egyidejűleg.

A Jupiter első holdjait még Galileo Galilei fedezte fel távcsővel, 1610-ben (négyet: Io, Callisto, Europa és Ganymedes, ezek az ún. Galilei-holdak.) - számolt be a felfedezésről honlapján a vcse.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában