EKF 2023

2023.01.20. 14:30

Szombaton Ragyogj! nyitóshow Veszprémben – Egy éven át viselik az Európa Kultúra Fővárosa címet

Ahogy arról több fórumon is olvashattak, január 21-én mesevilággá változik Veszprém, ahova Zala vármegyéből is érdemes elutazni.

Mozsár Eszter

Forrás: Facebook / VEB2023 EKF

20 órától 21 óráig három helyszínen, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a várban elkezdődik a Ragyogj! című nyitóműsor, amelynek keretében látványos produkciókra számíthatunk. Fényfestés, zene, tánc, különleges koreográfiák és látványelemek szövik át Veszprém belvárosának utcáit, miközben megelevenedik a város történelme, a régió sokszínűsége, értékei és mindaz, amire büszkék lehetünk. A 20 órakor kezdődő grandiózus megnyitó műsor alatt egy több mint száz fős, az ország legjobb zenészeiből álló szimfonikus zenekar kápráztatja el különleges zenéjével a közönséget.

„Veszprém és a Bakony-Balaton régió a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, valamint a magyar kultúra napjához csatlakozva látványos ünnepséggel és kulturális kísérőprogramokkal indítja 2023. január 21-22-én az Európa Kulturális Fővárosa programévet. Zene, tánc, művészet, régiós gasztronómiai finomságok várnak két napon át és még azon túl is” – írják a hivatalos oldalukon.

Az alábbi videóban Bozsik Yvette koreográfus, Can Togay János, a megnyitó művészeti vezetője, Markovits Alíz (VEB2023 EKF vezérigazgatója), Pacsay Attila zeneszerző, Zádor Tamás intermediális művész és Ijf. Zsuráfszky Zoltán koreográfus invitálja a nézőket. Ahogy Markovits Alíz fogalmaz, cél, hogy megmutassák Európának a nemzet és a régió kulturális értékeit, valamint fordítva, az európai kultúrát hozzák Veszprémbe.

A január 21-ei megnyitón Bozsik Yvette különleges tánckoreográfiája idézi meg Gizella királynét, Veszprém városának múltját és jelenét, az emberi kapcsolatok szövevényességét. Egy másik produkció a verbunk köré épül majd. A közönség a nagy múlttal rendelkező táncműfaj egy új értelmezését láthatja majd Veszprém utcáin a Verbunkos, avagy a virtus közösségi ünnepe című koreográfiának köszönhetően, amelyet ifj. Zsuráfszky Zoltán koreográfus, táncművész álmodott meg.

Kedvezményes vonatjegy, ingyenes helyi járatú közlekedés, éjszakai buszjáratok, közlekedési tudnivalók a weboldalon.

A VEB2023 alkalmazásban naprakész információkat, tematikus, személyre szabott programajánlókat és részletes keresőt találsz. Választhatsz naptár vagy térképes megjelenítést, egyszerűen regisztrálhatsz, sőt jegyet is vásárolhatsz eseményeinkre!

S most néhány helyszín a belvároson kívül, ahol egész napos programokkal várják az érdeklődőket:

A Papírkutya Kultúrbisztró már évek óta az élő zene elkötelezett híve, különösen nagy rajongója a jazz zenének, így ezen a neves napon egy késői reggelihez vagy korai ebédhez is biztosítani szeretné meghívott zenészeivel az ünnepi hangulatot. Reggelizzünk, ebédeljünk, vacsorázzunk hát jazzre!

Lemezlovas szekció, tehát ismert lemezlovasok pörgetik a lemezeket a Wine&Vinyl-ben a Ragyogj! nyitóesemény keretében.

Mint a zene városa, a klasszikus zenéről sem feledkezhetünk meg a Ragyogj! nyitóeseményen, így vár a KUNSZT!, ahol a klasszikus dallamok mellett gasztro élményeket is kínálnak.

További tudnivalók és hírek a VEB2023 EKF weboldalán, amit érdemes év közben is nyomon követni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában