Kitüntetés

2023.01.20. 11:30

Számos zalai dolgozó vehetett át rangos elismerést a szociális munka napja alkalmából

A vármegye több szociális intézményének dolgozója is rangos elismerésben részesült a szociális munka napja alkalmából még az elmúlt év végén.

Korosa Titanilla

Tóth Ildikó és Kiss Noémi Boglárka

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

November 12-e a szociális munka napja, öt éve már munkaszüneti nap az ágazatban dolgozók számára. Ezzel hangsúlyt és még nagyobb figyelmet kapnak az e területen tevékenykedő szakemberek, akik mindennapi életének része a segítőkészség, a szeretet, a problémamegoldás, az elkötelezettség, a szakmai felkészültség, amit a nehézségekkel küzdő emberekért magas színvonalon végeznek. 

A szociális szférában dolgozni hivatást, küldetést jelent, egy életforma. Ezt erősítette meg Hellerné Fülöp Ágnes, a Kolping Gondozási Központ Lenti és Kistérsége intézményének szakápolója, aki elismerő oklevelet vehetett át kimagasló szakmai munkájáért a szociális munka napja alkalmából a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarától (MESZK).

A Rédicsen élő Hellerné Fülöp Ágnes már gyerekkorában eldöntötte, hogy egészségügyi pályára megy, ennek megfelelően végezte tanulmányait. Első munkahelye Pózván volt az addiktológián, majd a baleseti sebészetre került a zalaegerszegi kórházba, onnan a Kolping-idősotthonba először Csesztregre, majd Zalabaksára. A szakápolási feladatokat az intézmény valamennyi telephelyén végzi, ellátja még az otthoni szakápolásban részesülőket, és helyettesként segíti a vezető ápoló munkáját. Mindezt segítőkészen, empátiával fordulva az idősek felé, akik bizalommal vannak irányába.

Mint mondta: számára az okoz örömet, mikor egy gondozott hálát mutat irányába. Értékelik azt az általa nyújtott segítséget, hogy nem kell nekik elmenni például egy vérvétel miatt a rendelőintézetbe, mert ezt az otthonukban meg tudja oldani, ezzel könnyíve meg a család életét.

A lenti Kolping-otthonból Hellerné Fülöp Ágnes
Fotós: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Ágnes a térségben négy idősotthonban 138 gondozottnál végez szakápolást, mellettük közel 60 fővel van kapcsolatban a házi segítségnyújtásban. Nem csak vért vesz, infúziót köt be, hanem segít a szondatáplált betegnél, kötözésnél, és ahol kell, mindezt segítőkészen, empátiával. Közben folyamatosan fejleszti tudását.

Hozzátette, hogy az elismerés megerősíti, hogy van értelme annak, amit csinálnak, külön öröm számára, hogy ezt a kitüntetést a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarától kapta úgy, mint a szociális szakmában dolgozó szakember. Január végén a kolpingosok részt vesznek a MESZK egészségügyi dolgozók részére meghirdetett szakmai versenyén kettő, 3-3 fős csapattal, és megméretik magukat szakmai berkekben. 

A MESZK hasonló elismerésében részesült a szociális munka napja alkalmából Kocsis Gyöngyi, a búcsúszentlászlói Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény munkatársa. Pályáját 33 évvel ezelőtt kezdte az intézményben, iskolai tanulmányainak befejezése után. Hosszú éveken keresztül ápolóként, majd osztályvezető ápolóként, később pedig egészségügyi koordinátorként tevékenykedett. 2017 áprilisától új feladatot kapott, gyógyszerelésért felelős ápolóként dolgozik, az ellátottak gyógyszerrendelését, a gyógyszerprogram naprakész vezetését végzi. Szakmailag nagyon felkészült, fogékony az új ismeretek megszerzésére, ezt bizonyítja, hogy mentálhigiénés asszisztensi képesítést szerzett. Precíz, pontos, megbízható, példát mutat munkatársainak az intézményhez és a hivatáshoz való hűségből, ami követendő lehet mindenki számára. Elméleti, gyakorlati tudás, az évek alatt szerzett tapasztalat, türelem, odafigyelés jellemzi, és rendelkezik azon képességekkel, hogy a rá bízott testi és szellemi betegségekkel élők életminőségének javulását segítse elő.

Kitüntették még a vármegyéből Belancsicsné Pál Ágnest is, aki Zalaapátiban dolgozik az MMSZ Gondviselés Háza Napsugár Szolgáltató Központban.

Belancsicsné Pál Ágnes az elmúlt 35 évben mindvégig az ellátottak közvetlen szolgálatában állt ápolóként, az intézményvezető ápoló helyettesként, telephelyvezető ápolóként, 2015-től telephelyvezetőként, jelenleg pedig a szolgáltatóközpont vezetőjeként. A ellátottak iránti szeretete, a szakma iránti alázata kiemelkedő. Az, hogy 35 éve az intézmény munkatársa, mely az első és egyetlen munkahelye, kellőképpen árulkodik hivatástudatáról, a zalaapáti intézményben élők iránti odaadásáról, hűségéről. Lendületes, energikus, fáradhatatlan. Munkájában nem ismer lehetetlent, több, mint három évtizedes tapasztalata felbecsülhetetlen értékekkel bír az intézmény számára. 

Hévízen a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény szakdolgozója, Kiss Noémi Boglárka ápolónő a MESZK Zala Megyei Területi Szervezetének elismerésében részesült a szociális munka napja alkalmából.

A méltatásban elhangzott, hogy kiemelkedő munkája, hivatástudata, emberszeretete, szakmai tudása, pozitív szemlélete és jó problémamegoldó képessége, segítőkészsége példaértékű. Rendkívüli helyzetekben talpraesett, ötletekkel gazdagon oldja meg a feladatokat. Munkája során a gondozottak, betegek ellátása és számukra a biztonság nyújtása dicséretet érdemel. Tóth Ildikó, a MESZK hévízi helyi elnöke adta át neki a kitüntetést és köszönte meg lelkiismeretes, áldozatkész munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában