Akadnak hátráltató tényezők

2023.01.31. 14:00

Sok a vakfolt a nagykanizsai büdzsé tervezésében

A költségvetés tervezését időben elkezdte a városvezetés, ám akadnak hátráltató tényezők is, számos projekt esetében ugyanis, nem lehet tudni, hogy mennyi önerővel számoljon az önkormányzat – mondta minap tartott sajtótájékoztatóján Balogh László polgármester.

Pásztor András

Mint elhangzott: a kormány az elmúlt években több mint 2.5 milliárd forinttal támogatta a város költségvetését, s vélhetően nem szakad meg ez a tendencia az idén sem, ám a büdzsé tervezése során sajnos vakfoltok is akadnak.

– Két elnyert pályázata is van az önkormányzatnak, melyeket az idei évben mindenképpen meg kell valósítani – mondta Balogh László. – Az egyik ilyen projekt az Inkubációs ökoszisztéma kialakítása Nagykanizsán, amely tulajdonképpen egy ipari csarnok kialakítását takarja az új ipari park területén. Az ehhez szükséges pályázati támogatást már korábban elnyerte az önkormányzat, ám az építőipari anyagárak drasztikus emelkedése miatt látható, hogy a pályázati forrás nem lesz elegendő a kivitelezésre. Hasonló a helyzet az intézményeink energetikai korszerűsítése terén is, a pályázat során elnyert támogatás - az idő előrehaladtával - már nem fedezi a költségeket. Éppen ezért fontos lenne tudni, hogy a két projektet bonyolító Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. milyen költségekkel kalkulál, azaz mekkora önerő szükségeltetik a beruházásokhoz. sajnos, ez az információ - többszöri kérésre sem - jutott el hozzám, legutóbb a közgyűlésen szerettem volna megtudni mindezt, ám az Éljen VárosuNK! Egyesület frakciója kiküldte a közgyűlésről Czirákiné Pakulár Judit ügyvezetőt. Vagy azért, hogy az én munkámat nehezítsék vagy azért, mert az ügyvezetőnek fogalma sincs a szükséges önerő mértékéről.

Balogh László hozzátette: levélben kér tájékoztatást a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft-től, így talán sikerül előre haladni a költségvetés tervezésében, ami egyébként komoly kihívást jelent, hiszen az igények felmérése azt mutatja, ha minden kívánságot maradéktalanul teljesíteni szeretne az önkormányzat, akkor további 2.5 milliárd forintra lenne szüksége az önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában