Évindító sajtótájékoztató

2023.01.13. 17:30

Sikeres esztendőt zárt a PE Zalaegerszegi Egyetemi Központja

A zalaegerszegi járműipari tesztpályára magasan képzett fiatal mérnököket várnak a következő években, ehhez elsősorban a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja lehet a felsőoktatási partner, hangzott el az egyetemi kar pénteki évindító sajtótájékoztatóján, amelyet dr. Németh István főigazgató, a Pannon Egyetem stratégiai rektorhelyettese és Vigh László országgyűlési képviselő tartott a kampusz innnovációs centrumában.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Németh István főigazgató és Vigh László országgyűlési képviselő a PE zalaegerszegi központjában

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Vigh László elmondta, a nemzetközi vállalatóriások tesztpályára betelepülő részlegeinek is szükségük lesz a kvalifikált szakemberekre, a leendő munkáltatói elvárásoknak a zalaegerszegi felsőoktatási együttműködés már az eddigi eredmények alapján is képes megfelelni. A mérnökképzéssel kiegészült közgazdászképzés a továbbiakban is élvezi a megfelelő politikai támogatásokat, jelezte a képviselő. 

A fegyelmezett és nyereséges gazdálkodás eredményeképpen 370 millió pozitívummal zárta a 2022-s évet a PE Zalaegerszegi Egyetemi Központ, mondta az évindító sajtótájékoztatón dr. Németh István főigazgató. Sikeres volt a kar pályázati tevékenysége, az öt nyertes pályázat teljes összege meghaladja a 690 millió forintot. Az egyik projekt keretén belül – a ZalaZONE Tesztpályával együttműködve – a Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet Nissan Leaf elektromos autót fejlesztett, amely jelenleg az Educatio kiállításon képviseli a Pannon Egyetemet. A projektalapú oktatás keretében a Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet munkatársai szeptemberben elindították a tesztmérnöki alapszakot, az újonnan alakult Informatikai Rendszerek Alkalmazásai Tanszék munkatársai pedig több konferencián ismertethették kutatásaikat. Az év során elvégezték a Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg által gondozott pénzügyi mesterképzés mintatantervének modernizálást, februártól főállású, habilitált kutató támogatja a zalaegerszegi gazdálkodási karon folyó kutatásokat, áprilisban létrehozták az ”Új generációs gazdálkodás” kutatóműhelyt, melyen belül három kutatócsoport dolgozik. A 2022-es tanév két vizsgaidőszakában 127 hallgató tett sikeres záróvizsgát, közülük 23 fő nyújtott be kiválósági ösztöndíj pályázatot. A műszaki képzési területen a hallgatói jelentkezés jelentősen emelkedett, az informatikai területen is nőtt a felvett hallgatók létszáma, a gazdaságtudományi területen hasonló folyamat megoldásán dolgoznak.

A PE-hez történt 2020-as csatlakozással együtt brandépítés kezdődött, jelenlétük széleskörű az online és közösségimédia-felületeken,novemberben elindult a Podcast-sorozat is. A PE ZEK jelentősebb rendezvényeinek száma 2022-ben meghaladta az 50-et, az év fő eseménye a zalaegerszegi közgazdászképzés 50 éves jubileumának megünneplése volt. Németh István jelezte, a 11 hektáros kampusz és a város nyújtotta kulturális, sport és szórakozási lehetőségek ideális egyetemi éveket kínálnak a fiataloknak, akinek az itteni ipari környezet biztos jövőképet ad. 

A PE ZEK kollégiuma nemcsak saját hallgatói számára jelent lakhatási előnyt, 2022-ben fejlesztették szolgáltatások színvonalát, korszerű lakóterekkel és műszaki eszközökkel. A kollégium weboldalán a szállóvendégek számára lehetőséget adnak online szobafoglalásra. Lakhatási lehetőséget nyújtanak a Pécsi Tudományegyetem Zalaegerszegen tanuló hallgatói részére. Tavaly 6649 vendégéjszakát regisztrált a kollégium, amely a KSH elmúlt 9 évi átlaga alapján 276 százalékos teljesítés, a bruttó szállásbevétel pedig a KSH elmúlt 5 évi átlaga alapján 414 százalékos. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában