Összefoglaló

2023.01.24. 17:00

Pályaorientáció a Kölcsey-gimnáziumban, megújult a szepetneki könyvtár, jól teljesített a ZKSE – híreink Zala vármegyéből

Mozsár Eszter

Fotós: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Négy felekezet lelkészei közösen tartottak istentiszteletet Szentmargitfalván

Az ökumenikus imahét zárásaként négy keresztény felekezet lelkészei tartottak közös istentiszteletet hazánk egyetlen deszkakápolnájában, a Megszentelt Élet Metodista Misszió tavaly felszentelt központjában – tájékoztat a Zalai Hírlap. A zenés istentiszteleten dr. Khaled A. László elmondta, a deszkakápolnát tavaly szentelte fel dr. Székely János, a szombathelyi katolikus egyházmegye püspöke, ezért ez az első alkalom, hogy az ökumenikus imahéten itt is együtt tudnak a keresztények egységéért imádkozni.

Hogy könnyebben legyen a választás - Pályaorientáció a Kölcsey-gimnáziumban

A diákok továbbtanulását segítendő pályaorientációs napot tartottak hétfőn az egész iskola részvételével a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. A nap során több egyetem képviselői és a pedagógusai tájékoztatták az évfolyamokat. Makovecz Tamás intézményvezető a Zalai Hírlapnak elmondta, minden iskolában évek óta kötelező a rendezvény. A Kölcsey-gimnázium elsődleges célja, hogy a tanulók felvételt nyerjenek valamilyen felsőfokú intézménybe, aminek egyébként sikerrel tesznek eleget. Évente közel 150-160 fiatal teszi le az érettségit, s általában a végzősök mintegy 90 százaléka felvételt nyer az első választott felsőfokú intézménybe. Makovecz Tamás hozzátette, tavaly különösen magas, 97 százalékos volt ez az arány.

Megszentelték a tőkéket, kóstolóra hívták a Vince-napi programon részt vevő gazdákat Letenyén

Horvát és szlovén vendégek, valamint a környező szőlőtermelő gazdák részvételével tartotta meg hagyományos Vince-napi rendezvényét a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete – írja a Zalai Hírlap. A szombati programnak a Julián-hegy adott helyet. Somogyi András, a ’70-es években még Kertbarát Körként indult civil szerveződés elnöke elmondta, miután a dél-zalai kisváros három komolyabb hegyháttal rendelkezik, évente váltják a helyszínt. A Vince-nap idén Csököly József birtokán indult, ahol először megemlékeztek a Da Bibere Zalai Borlovagrend közelmúltban elhunyt tagjáról, a letenyeiekkel jó kapcsolatot ápoló Papp Lajosról, majd Aigner Géza plébános megszentelte a szőlőt.

Lomtalanítás Zalaszentgróton

Március 25-én, szombaton lesz a lomtalanítás Zalaszentgróton, közölte az önkormányzat honlapján a Zalaispa Zrt. Kérik a lakosságot, hogy a lomhulladékot reggel 6 óráig tegyék ki a házak elé, a hidakra – írja a zaol.hu. Fontos, hogy a hulladékokat rendezetten helyezzék ki, vagy kötegelten, vagy zsákokban. Ha a földre ömlesztik, nem fogják elszállítani. A lomtalanítás során nem helyezhető ki építési törmelék, állati tetem, zöldhulladék, kommunális és veszélyes hulladék. Elviszik ugyanakkor a műszaki cikkeket, a ruhaneműket, a bútorokat és háztartásonként maximum négy autógumit.

Szentmisét tartottak Csesztregen a doni katasztrófa évfordulója alkalmából

Vasárnap a Szent Móric Plébánia, a Zala Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Magyar Tartalékosok Szövetsége szervezésében emlékmisét tartottak Csesztregen a doni hősök tiszteletére. A misét Molnár Árpád plébános celebrálta a templomban, emlékező beszédet pedig Illés Ferenc, az egyházközség elnöke mondott.

Jelentős beruházással újult meg a szepetneki könyvtár

A magyar kultúra napi megemlékezés keretében hétfőn ünnepélyes keretek között adták át Szepetneken a jórészt pályázati forrásból felújított könyvtári információs és közösségi helyet a Királyi Pál intézményegyüttesének földszintjén – tájékoztat a Zalai Hírlap. A magyar falu program önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére szolgáló pályázatával szinte egy időben a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiumának kiírására is jelentkezett a helyi önkormányzat.

Jól teljesített a ZKSE a cyclocross-szezon fonyódi zárásán

Három magyar bajnoki aranyéremmel zárta a cyclocross (terepkerékpár) szezont Fonyódon a megyeszékhelyi Green Zone-ZKSE. A fonyódi kilátó dombon, az úgynevezett Kossuth-erdőben rendezték meg a 2023-as cyclocross ob-t, a versenyzők és a nézők elé balatoni panoráma tárult a helyszínen – tudósít a Zalai Hírlap. Nemcsak a látvány miatt volt méltó az országos bajnoksághoz, a házigazdák technikás pályát építettek, ahol talán csak kanyarból volt egy kicsivel több a kelleténél. A ZKSE bajnokai: Szücs Borbála, Bruchner Regina és Czenki Tamás lett. A Green Zone-ZKSE tagjai gyűjtöttek további dobogós helyeket: másodikként ért célba Péterffy Róza Luca (U11) és Bruchner Máté (U13), míg Kálmán Luca (U15) 3. helynek örülhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában