Év elejétől nem jogsértés

2023.01.11. 06:50

Már nem kell magunknál tartani a jogsit és a forgalmit vezetés közben

Ez év elejétől nem jogsértés, amennyiben a jármű sofőrje nem tartja magánál a jogosítványát, valamint a jármű forgalmi engedélyét.

Arany Gábor

Már elektronikusan ellenőrzik a vezetői és a forgalmi engedélyt

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Ebből következően ezek az esetek már nem szankcionálhatók. Tehát, a magyar hatóság által kiállított járművezetésre jogosító okmányt vezetés közben nem szükséges magunknál tartani akkor, ha a sofőr az engedély-nyilvántartásba bejegyzetten érvényes vezetési jogosultsággal rendelkezik. De a személyazonosság igazolása alól ez a módosítás sem ad felmentést, így ha jogosítvány nincs is nálunk, személyi igazolványra vagy útlevélre továbbra is szükség lesz. 

Ezen túlmenően a forgalmi engedélyt sem szükséges magunknál tartani, amennyiben a magyar hatóság által kiállított forgalmi engedély és a jármű szerepel a járműnyilvántartásban, mert ez is könnyen ellenőrizhető az intézkedő rendőr által elektronikus úton. 

Ellenőrzéskor a személyazonosságot továbbra is igazolni kell
Fotós: Szendi Péter / Vas Népe-illusztráció

Mindez kizárólag a magyarországi okmányokra vonatkozik, tehát ha valakinek magyar jogosítványa van, de külföldi rendszámú autót vezet, januártól a jogosítványát nem, de a forgalmiját fel kell majd mutatni a rendőrnek. Arról se feledkezzünk meg, hogy a forgalmira és a jogosítványra külföldi utazáskor továbbra is szükség lesz, azokat akár már a határon is kérhetik tőlünk. 

Abban az esetben, ha a jogosítványt vagy a forgalmi engedélyt elvenné a helyszínen a rendőr, azt jövő januártól már pár kattintással megteheti. Így a jogosítvány bevonása vagy a jármű forgalomból való kivonása ezt követően szerepelni fog az elektronikus nyilvántartásban. Ezzel kapcsolatban az alábbi rendelkezések léptek hatályba: az ellenőrző hatósági személy az eljárásakor a helyszínen a vezetési jogosultság azonnali felfüggesztését az engedély-nyilvántartásba bejegyzi, és a vezetői engedélyt elveszi, amennyiben az rendelkezésre áll. Ugyanakkor e mellett minden esetben, függetlenül attól, hogy a vezetői engedélyt, illetve forgalmi engedélyt az intézkedő rendőr ténylegesen elvette vagy sem, a vezetésre, illetve a forgalomban való részvételre szóló jogosultság felfüggesztéséről a járművezető írásos tájékoztatást kap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában