„Tanuljatok meg jót cselekedni!„

2023.01.20. 18:00

Közös istentiszteletet tartottak az ökumenikus imahét alkalmából Hévízen

Közös istentiszteletet tartottak az ökumenikus imahét alkalmából a Hévízen, illetve az Alsópáhokon működő felekezetek. A katolikus, a református és az evangélikus igehirdetők arra hívták fel a figyelmet a fürdőváros protestáns templomában: az életünk csak Krisztussal működhet.

Péter B. Árpád

Együtt szolgáltak. Képünkön (b-j) Kiss László esperes-plébános, Tóth Tamás káplán, Péntekné Vizkelety Márta református lelkipásztor, Dieter Bögel német evangélikus diakónus és Bóka Tibor, Alsópáhok plébánosa

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Már ötödik éve tartanak közös istentiszteletet a hévízi, illetve alsópáhoki gyülekezetek az ökumenikus imahéten. A világméretű kezdeményezés idei jelmondata az Ézsaiás próféta könyvéből vett idézet volt: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra és a békességre.”

– Öröm számunkra ez a közös alkalom – mondta lapunknak Dieter Bögel német evangélikus diakónus –, hiszen mindannyian ugyanannak az Atyának a gyermekei és Jézus Krisztus által egymás testvérei vagyunk. Jó volt ma megélni ezt a közösséget és a szeretetet. Hálásak vagyunk azért, hogy befogadásra találtunk a keresztyének körében itt Hévízen.

Az ökumenikus istentisztelet végén kézfogással búcsúztak a hívektől a történelmi egyházak hévízi papjai s lelkészei
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Kiss László, a fürdőváros esperes-plébánosa azt mondta: hitünk és egyházaink alapja Jézus. És bár a történelem folyamán Krisztus köntöse szétszakadozott, éppen ezért fontos, hogy ez újra összeálljon – egységgé és egésszé, hogy együttesen képviselhessék ebben a világban az igazságot, a békét és azokat a Bibliában gyökerező erkölcsi normákat, amelyek a keresztény ember életéhez hozzátartoznak.

– Fontos, hogy megismerjük egymást, a felekezetek szokásait, liturgiáját, életét, hiszen ez közelebb visz bennünket egymáshoz, az igazsághoz és magához Jézus Krisztushoz – emelte ki László atya.

Az ökumenikus alkalmon az alsópáhoki Szent Kereszt felmagasztalása-templom kórusa is szolgált
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Péntekné Vizkelety Márta református lelkipásztor szerint az ökumenikus imahét örömünnep a keresztyének számára, mert arról szól: egységben élünk, együtt képviseljük Krisztust, és habár különböző gyülekezetekben élünk, általa mégis egyek s egymásnak szeretett testvérei vagyunk.

– Arról szólt nekünk ma az üzenet, hogy a jóra, a szeretetre, az igazságra törekedni Jézus által tudunk. Mert a bűnös ember hajlamos arra, hogy a jó helyett inkább a rossz felé kanyarodjon el, az igazság helyett a hamisságot részesítse előnyben, s a békesség helyett békétlenség legyen a lelkében – hangsúlyozta a lelkipásztor.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 1943-ban alakult. Jelenleg 11 tagegyház és további 20 egyház és egyházakhoz kötődő szervezet testvéri együttműködése adja a közös munkát. A magyarországi evangéliumi egyházak Jézus Krisztus főpapi imájának az Őt követők egységére késztető üzenetét ("hogy mindnyájan egyek legyenek" [János evangéliuma 17,21]) megértve hozták létre az egyházak e szövetségét szent szolgálatuk hívebb betöltésére és összehangolására. Az Ökumenikus Tanács együttműködési fórumot kínál a magyarországi egyházaknak és egyházi szervezeteknek és legfontosabb feladatának az egyházak közötti együtt munkálkodás erősítését és a Jézus Krisztusról való közös bizonyságtételt tekinti.

Péntekné Vizkelety Márta azt mondta: arra bátorít az Ige bennünket, hogy mi cselekedjük a jót, törekedjünk az igazságra, a békességre és a szeretetre. Erre az ember egyedül nem, csakis Krisztus által képes, fogalmazott a református lelkész.

Az ökumenikus istentiszteleten közreműködött az alsópáhoki Szent Kereszt felmagasztalása-templom kórusa.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának tagegyházai: 

Magyarországi Református Egyház
Magyarországi Evangélikus Egyház
Magyarországi Baptista Egyház
Magyar Pünkösdi Egyház
Magyarországi Metodista Egyház
Budai Szerb Ortodox Egyházmegye
Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyarországi Ortodox Exarchátus
Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház
Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye
Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje (Moszkvai Patriarchátus)
Szent Margit Anglikán/Episzkopális Egyház

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában