Pluszforrás érkezik a városba

2023.01.06. 20:00

Kinyit az uszoda, s tovább működik a korcsolyapálya Keszthelyen

Mintegy 96 millió forint plusztámogatást kapott a város a megemelkedett energiaköltségek miatt.

Péter B. Árpád

A korcsolyapálya rendkívül népszerű, ezért meghosszabbítják a nyitvatartását

Fotó: Belovári András

Az év első munkanapján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat támogatásáról döntött, ezek összességében 44 milliárd forint pluszforrást kapnak. Zalában – amint arról már írtunk – Nagykanizsa 576, Zalaegerszeg pedig 366 millióhoz jutott. A Keszthelynek megítélt összeggel együtt a vármegyébe tehát több mint egymilliárd forint érkezik.

Erről a települések által készített menedzsmentterv alapján, a helyhatóságok egy lakosra jutó iparűzési adóerőképességét is figyelembe véve döntött a kormányzat, amely a támogatásért cserébe takarékosságot kért a településektől. A tervezet elkészítése feltétele volt a pluszjuttatásnak.

A támogatás célja az, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése biztosított legyen a városokban és a fővárosi kerületekben. Korábban a tízezer lakos alatti településeknek adott a kormányzat – hasonló célból – pluszfinanszírozást.

A kormányzati forrás tudatában is Keszthelyen úgy döntöttek: a jövő héten ismét kinyit a tanuszoda, amelyet a versenyzők, az úszni tanuló fiatalok és a sportolni, mozogni vágyó civilek egyaránt használhatnak.

A jövő héten még egészen biztosan nyitva lesz a korcsolyapálya  Fotós: Belovári András

– Ahhoz, hogy ezt biztonsággal megtehessük, hozzájárult a kormányzati támogatás – fogalmazott Manninger Jenő polgármester. – Emellett látható az is, hogy az energiaárak csökkennek majd a következő időszakban, így most jó remény van arra, hogy egész évben nyitva maradhat az uszoda.

A városvezető azt is bejelentette, hogy a városban működő jégpálya nyitva tartását meghosszabbítják.

– Az eredeti tervek szerint a Balaton-parti jégpálya a tanítási szünet végéig üzemelt volna – folytatta Manninger Jenő –, azonban látjuk, hogy sokan kedvelik s használják azt. Ezért az iskolaidő megkezdése után is nyitva marad a korcsolyapálya: a jövő héten még egészen biztosan.

A több mint 300 négyzetméteres jégfelületet kínáló létesítmény karácsony óta működik Keszthelyen, amelyet minden nap örömmel használnak a téli sportélményt kereső helyiek s idelátogatók. A mozogni vágyók számára kedvező döntésben szerepe volt a pálya népszerűségének, látogatottsági adatainak: emiatt is vállalta a Balaton-parti város önkormányzata, hogy az enyhe tél ellenére tovább üzemelteti, és biztosítja szakszerű karbantartását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában