Önkormányzati ülés

2023.01.27. 19:00

Két, a lentiszombathelyi városrészt érintő járatpár is megszűnik

A Volánbusz Zrt. elmúlt évi beszámolójáról, valamint buszjáratok megszüntetéséről is tárgyaltak a legutóbbi önkormányzati ülésen a képviselők.

Korosa Titanilla

Fotó: Illusztráció / Korosa Titanilla

Több napirendi pontban is érintett volt a busztársaság, először a 2022-es első, második és harmadik negyedévre vonatkozó beszámoló került a képviselő-testület elé. Ezt el is fogadták azzal a megjegyzéssel, hogy a Volánbusz Zrt. helyi menetrend szerinti tevékenységével kapcsolatos mintegy 7 millió forint ellentételezési igényét a város önkormányzata megtéríti. Többletköltségek jelentkeztek a társaságnál év közben a megemelkedett üzemanyagárak, a bérköltségek, illetve az új járművek forgalomba állítása miatt. Ugyanakkor éppen az új buszok használata miatt csökkentek a karbantartási díjak.

A következő napirendben a lentikápolnai és a lentiszombathelyi városrészben közlekedő járatokról volt szó. Tavaly novemberben az önkormányzat azzal a kéréssel fordult a Volánbusz Zrt. felé, hogy a helyi buszjáratok a lentikápolnai városrészben található régi óvoda épületénél (Lenti, Nefelejcs u. 5.) álljanak meg. Itt jelenleg a Lentiből a szabadnapokon 5.20-kor, naponta 10.00-kor, munkanapokon 19.45-kor, és május 1-től október 15-ig szabadnapokon 19.55-kor induló járatok lehetnek érintettek. A társaság tájékoztatása szerint a megálló beiktatása költségnövekedést jelentene, ennek mértékéről a továbbiakban adnak pontos tájékoztatást.  

Jóváhagyta a testület továbbá két járatpár megszüntetését a lentiszombathelyi városrészt érintően. Eszerint Lentiből az autóbusz-állomásról iskolai előadási napokon 7:15-kor induló, a Lentiszombathely iskola megállóhelyre 7:21-kor érkező, vissza irányban 7:25-kor induló és 7:31-kor a buszállomásra érkező, valamint a Lentiből az autóbusz-állomásról iskolai előadási napokon 16:25-kor induló, Lentiszombathely iskola megállóhelyre 16:31-kor érkező, majd 16:33-kor Lentibe visszainduló járatpárokat megszüntetik. Ennek oka a költségtakarékosság, hiszen ezen helyijáratokkal párhuzamosan, közel azonos időben és útvonalon a helyi személyszállítási szolgáltatásba bevont helyközi járatok is közlekednek. Kérésként hangzott el a testület részéről, hogy ha a lakosság igényli, kerüljenek vissza a járatok a közlekedésbe.

Elfogadták továbbá a képviselők a helyi személyszállítási közszolgáltatások regionális személyszállítási szolgáltatásokkal történő ellátására vonatkozó megállapodást. Az önkormányzat a szolgáltatások ellátásához a 2023-as költségvetésben – a tervek szerint – 5,9 millió forinttal járul hozzá. A busztársaság képviselője kérdésre válaszolva arról is tájékoztatást adott, hogy Lentiben várhatóan 4-5 új autóbusz kerül idén forgalomba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában