Állandó és időszaki kiállítások, szakkörök, táborok

2023.01.18. 14:00

Készül a nyitásra a gébárti kézműves ház

Ahogy a Keresztury VMK minden tagintézménye, úgy a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház is készül az áprilisi újranyitásra. Minderről az intézmények közös sajtótájékoztatóján számolt be Prokné Tirner Gyöngyi.

Mozsár Eszter

A nemezelő tábor nagy sikerű volt, idén újra várják az érdeklődőket

Fotó: Fehér Márk / ZH-Archívum

Az intézményegység-vezető hangsúlyozta, ezekben a hónapokban sem szeretnék a közönségük kezét elengedni. Örvendetes, hogy egyre népszerűbbek szakköreik, a kosárfonásra például alkalmanként 18-20 fő jelentkezik. A kosárfonó szakkör tavaly nyári táborában született alkotásait a Keresztury VMK honlapján online kiadvány formájában lehet megtekinteni. Ugyancsak online térben érhető el egyelőre a Czúgh-család fazekas Népművészet Mestereinek, valamint Horváth Ernő fafaragó Népművészet Mesterének a tárlata.

Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezető
Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– A nyitás után állandó vitrinkiállítást szeretnék ezekből a válogatásokból, mindkettő adományból jöhetett létre, a felajánlásoknak köszönhetően mindkét gyűjtemény már a ház tulajdona – tájékoztatott Prokné Tirner Gyöngyi. – Az új tárlatokhoz kicsit átrendeztük az épület folyosóját és a könyvtári részt. Ezen kívül ugyancsak véglegese helyet kap a 40 éves évfordulóra készült és fennmaradt dokumentációs kiállításunk, amit a jurtához vezető lépcsőházban helyezünk el. Másik elmaradásunk volt és nemsokára elkészül a GébArt Online Városi Galéria sorozatában az utolsó két év anyaga. Decemberben leltároztunk, voltak olyan műalkotások, melyekről nem volt fotónk, azt most pótoltuk. Természetesen augusztusban ismét megrendezzük a GébArt Nemzetközi Művésztelepet Horváth M. Zoltán képzőművész vezetésével. Az ő és a telep utolsó három évét egy októberi tárlaton összegezzük. Az adventihez hasonlóan virtuálisan adunk majd a farsangra való felkészüléshez ötleteket a Nyitott Műhelygaléria sorozatunkban, azt a kiadványt Pozvai Andrea készíti el.

Áprilistól rendezvények hosszú sora várja a látogatókat, folytatta az intézményegység-vezető. Az első hétvégén a Húsvéthoz kapcsolódnak Simon Katalin tojásíró, a Népművészet Ifjú Mester vitrinkiállításával. Ugyancsak április elsején ad otthont Zalaegerszeg a Népi Kézműves Alkotóházak X. Országos Hete programsorozatnak, ahol a ház szakkörei kerülnek fókuszba. Április 22-én Re-szakkör elnevezéssel rendeznek konferenciát, ahol a régió több évtizede működő népi kézműves alkotóközösségeit, szakköreit szólítják meg, közös tárlatuk június végéig lesz látható.

A hónap végén nemezes továbbképzés indul, májusban a kosárfonó szakkör és a Kovács Stúdió foglalkozásait tartják. Május 29-én rendezik meg a XV. Család Pünkösdöt, összekötve a közkedvelt Prószafesztivállal. Júniustól kovács, nemezes, kosárfonó és gyermek tábort terveznek, majd júliusban újra a népzenészek, népi hangszerkészítők veszik birtokba a házat, a témában vitrinkiállítás is lesz. A július 6. és szeptember 24. közötti időszaki tárlaton Balogh Mihály fafaragó Népi Iparművész mutatkozik be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában