Áldás az iskola tantermeire

2023.01.10. 11:30

Fontos, hogy a gyerekeknek átadják az egyházi tradíciókat

Tál Zoltán, a keszthelyi Fő téri templom plébánosa megáldotta a Ranolder katolikus iskola osztálytermeit és egyéb helyiségeit a vízkereszt ünnepét követő első tanítási napon.

Péter B. Árpád

Áldás az év kezdetén. Tál Zoltán és Őry Gábor tanteremről tanteremre járt, s persze imádkoztak a tanáriban, a könyvtárban és az étkezdében is

Fotó: Péter B. Árpád

Zoltán atya Őry Gábor igazgatóval együtt helyiségről helyiségre járt, s közösen imádkozott a gyerekekkel, majd szentelt vízzel meghintette a termeket.

A katolikus intézmény vezetője lapunknak elmondta, az iskola indulása óta hagyomány náluk a vízkereszthez kötődő áldás, amely inkább családi házaknál jellemző, de mivel minden egyházi ünnepet megtartanak, így természetesen ez sem maradhat ki a sorból.

– Igyekszünk a hozzánk járó diákokban erősíteni a katolikus hagyományokat – szögezte le Őry Gábor –, hiszen kisebb és nagyobb egyházi ünnepeinknek egyaránt megvan a jelentősége, s ezt próbáljuk megismertetni a fiatalokkal és továbbadni nekik.

Tál Zoltán, a Ranolder-iskola lelki igazgatója úgy fogalmazott, a házáldás és a -szentelés egyaránt helyes kifejezés, de talán pontosabb az előbbit használni.

– Az otthonok megáldása azért fontos, mert az emberek ettől elsősorban belső javakat várnak, ahogyan az imádságban is szerepel: „töltse el őket alázat, jóság, szelídség, türelem, engedelmesség és hálaadás a Szentháromság egy Istennek” – emelte ki a Fő téri templom plébánosa. – Emellett azt is remélik, hogy az áldás távol tartja tőlük a sátán minden belopakodó cselvetését, s ezek leküzdéséhez kérnek erőt a Mindenhatótól.

Természetesen ugyanezt jelenti az áldás az iskolának is, folytatta Zoltán atya, hozzátéve: fontos, hogy a gyermekeknek átadják ezeket a tradíciókat, éppen ezért az egyházi év ünnepköreihez kapcsolódó alkalmakat megtartják az intézményben is.

A fiatalok az osztálytermekben együtt imádkoztak a plébánossal és az igazgatóval

– Lényeges, hogy nem egyben, mikrofonon keresztül, hanem teremről teremre járva áldjuk megy az iskola helyiségeit, s az is fontos, hogy a diákok ott legyenek a tantermekben, együtt imádkozzunk, s lássák a szertartást: azt, hogy a pap imádkozik felettük és értük – emelte ki a lelki igazgató.

A tíz éve végzett, most fotósként közreműködő Halász Gábor felelevenítette: az atyával való találkozásnak minden alkalommal örültek, s olyankor a fegyelem is nagyobb volt a diákság körében. A hittanórák pedig felkészítették őket az ünnepekre.

Az iskola életével kapcsolatban Őry Gábor úgy fogalmazott: a Covid most nem érezteti hatását, persze „más vírusok olykor tizedelnek bennünket”. Műszaki problémák jelenleg nincsenek, a hosszabb téli szünet pedig jól jött az energiaszámlák tekintetében – sorolta a direktor, aki összegzésként kijelentette: nagyobb problémák nélkül készülnek a félév zárására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában