A gyalogosokra is vonatkozik

2023.01.18. 20:00

Fokozott figyelemmel közlekedjünk! - Rengeteg a gyalogosgázolás Nagykanizsán

Szerdán a reggeli órákban az egyik kanizsai szupermarket előtti, kijelölt gyalogosátkelőn egy kerékpárját szabályosan toló kanizsai 17 éves fiút gázolt el egy autós. A héten utóbbi volt a harmadik eset, hogy zebrán ütnek el egy gyalogost. Szakértőkkel beszélgettünk miképp lehetne megelőzni a bajt.

Benedek Bálint

Hiába tolta volna szabályosan a kerékpárját a zebrán a kanizsai fiú, mégis elütötte a figyelmetlen autós

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A szerdai gázolással kapcsolatban a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Sznopek Veronika elmondta: egy Toyota személygépkocsival közlekedett egy 37 éves kerkaszentkirályi sofőr a 7-es főút irányából, aki vélhetően figyelmetlensége miatt elütött egy 17 éves nagykanizsai fiút, aki szabályosan, Hevesi utcai gyalogátkelőn tolta át a kerékpárját. Az előzetes információk szerint a gyalogos könnyebben sérült, őt a mentők ellátták.

Éppen szerdán az esettől nem messze a Hevesi-iskolában tartott a közlekedési szabályok betartásáról interaktív tájékoztatót általános iskolásoknak, Lovkó Balázs címzetes rendőr százados, balesetmegelőzési főelőadó.

- Néhány évvel ezelőtt például az egyik decemberi hónapban tapasztaltunk a mostanihoz hasonló baleseteket - fogalmazott Lovkó Balázs. - A mostani gázolásokról elmondható, hogy a reggeli órákban történtek, amikor még sötét van. Ilyenkor a látási viszonyokat nehezíti a leesett csapadék, vizes az aszfalt, mely ráadásul elnyeli a fényt, s nyilván ebben az időszakban a forgalom is jelentős. Nagy körültekintést és tényleg fokozott figyelmet kíván a közlekedésben résztvevőktől. Elcsépeltnek tűnhet, ám a közelmúlt eseményeit figyelembe véve hangsúlyozzuk: mindig az út, az időjárás, a forgalmi és a látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg a sebességüket a járművük sajátosságainak megfelelően.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Arany István, a Start autósiskola elméleti és gyakorlati szakoktatója is. Szerinte minden jogosítvánnyal rendelkező pontosan tudja azt a KRESZ szabályt, miszerint a gyalogátkelőhelyet fokozott óvatossággal kell megközelíteni és lépteinek gyorsítására sem szabad kényszeríteni a gyalogost. Emellett a járókelőknek minden esetben, tehát a zebrára lépés előtt is körül kell néznie, hogy biztosított-e a szabad áthaladása. Azt tanácsolják, hogy mindig vegyen fel egyfajta szemkontaktust a sofőrrel, s csak közös beleegyezés során keljen át az úttesten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában