Hatszázmilliós rezsitámogatás

2023.01.24. 17:30

Ellenzéki vezetésű településeknek is jutott forrás Zalában

Magyarország kormányának döntése értelmében a zalai 2-es választókerület települései összesen majdnem 600 millió forintnyi rezsitámogatást kaptak.

Péter B. Árpád

A választókerület településeire 600 millió forint rezsitámogatás érkezik, jelentette be Nagy Bálint

Fotó: Halász Gábor

Ezt Nagy Bálint közlekedési államtitkár, a Keszthely központú körzet országgyűlési képviselője jelentette be. Az általa közzétett adatokból kiderül, Keszthely majdnem 96, Zalakaros 32, Hévíz 31,6, Pacsa 12, Zalaszentgrót pedig 8,3, millió forint extra finanszírozásban részesült.

Mint arról korábban beszámoltunk, január elején Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat támogatásáról döntött, amelyek között összességében 44 milliárd forint pluszforrást osztottak szét. Picivel korábban pedig a 10 ezer fő alatti települések kaptak rezsitámogatást.

Minderről a városok, kerületek s falvak által készített menedzsmentterv alapján, a helyhatóságok egy lakosra jutó iparűzési adóerőképességét is figyelembe véve döntött a kormányzat, amely a támogatásért cserébe takarékosságot kért. A spórolási tervezet elkészítése feltétele volt a pluszjuttatásnak, aminek célja, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése biztosított legyen a hazai településeken.

A lista alapján kijelenthető: a kormány tartotta magát előzetes ígéretéhez, s az ellenzéki vezetésű önkormányzatok is kaptak rezsitámogatást, amit valamennyi településen a megemelkedett energiaköltségek finanszírozására fordíthatnak. Az összegeket beépítették az idei állami normatívába, a tavalyi adatszolgáltatások alapján.

A zalai 2-es választókerületben, a városok mellett – a teljesség igénye nélkül – például Türje 11,8, Zalaszentlászló 30,8, Sümegcsehi 15, Zalaapáti 28, Rezi 12,5, Kehidakustány 8,4, Szentpéterúr 8,2, Zalacsány 19,2, Vonyarcvashegy 21, Balatongyörök 10, Zalaszentiván 17,3, Pókaszepetk 17,3, Alsónemesapáti pedig 10,5 millió forintot kapott. A kormányzati vállalás e térségben is tetten érhető, vagyis ellenzéki vezetésű településeknek is jutott pluszforrás.

Példa erre – a már említett Zalaszentgrót mellett – Cserszegtomaj is, amelynek polgármestere Nagy Bálint ellenfele volt a 2022-es országgyűlési képviselőválasztáson. A nagyközségnek 32,9 millió forintot hagyott jóvá a kormány rezsitámogatás címen, ami nagyságrendjét tekintve kiemelkedő összeg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában