Ünnepi együttes ülés Veszprémben

2023.01.19. 14:00

Nyilatkozatot adott ki a négy közgyűlés az Európa Kulturális Fővárosa programról

A Zala és a Somogy vármegyei közgyűléssel, valamint Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlésével rendkívüli együttes ülést tartott csütörtökön a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programév alkalmából Veszprémben.

Szabó Judit

Csoportkép az együttes ülés résztvevőiről

Forrás: Zala Vármegyei Önkormányzat

Porga Gyula polgármester a vármegyeháza Szent István-termében felelevenítette, évekkel ezelőtt, amikor az EKF egyáltalán szóba került, úgy gondolták, akkor lehet erős a pályázatuk, ha térségben gondolkodnak. Kéréssel fordult aztán a városvezető a három Balaton-parti megyei elnökhöz, hogy támogassák Veszprém pályázatát, amit meg is kaptak. A bizalmat érzése szerint meghálálták, hiszen szombaton az EKF nyitóünnepségére várják a vendégeket.  

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos ünnepi beszédében arról szólt, a három vármegye és Veszprém egységet alkot és olyan közösséget, amelyet ugyan közigazgatási határok választanak el, de a családi kapcsolatok és a munka miatt mégsem határok a közösségben. Az EKF kapcsán pedig a Bakony–Balaton térség valóban egy egységként éljen, fejezte ki kívánságát.

Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke köszönetet mondott a veszprémi polgármesternek, aki szerinte óriási áldozatot vállalt a térség érdekében.

A közgyűlés ezután elfogadta az alábbi ünnepélyes nyilatkozatot a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megvalósulásáról. 

„Mi, Somogy, Veszprém, Zala vármegyék, valamint Veszprém Megyei Jogú Város szabadon választott képviselői a mai napon a veszprémi Megyeháza Szent István-termében, hitet teszünk a Veszprém Megyei Jogú Város vezetésével a Bakony-Balaton térségben a 2023-as évben megvalósuló Európa Kulturális Fővárosa programsorozat mellett.  

Immár csaknem négy évtizede, hogy évről-évre Európa kulturális fővárost jelöl ki a tagállamokból pályázó városok és régiók közül, felhívva ezzel a figyelmet közös gyökerű európai örökségünk sokszínűségére, egyúttal hangsúlyozva ennek kiemelt fontosságát és emlékeztetve mindannyiunkat arra, hogy európai identitásunk egymás kultúrájának megismerésén és elfogadásán és tiszteletben tartásán alapul.

Biró Norbert, a Somogy vármegyei közgyűlés elnöke, Navracsics Tibor, Porga Gyula veszprémi polgármester, Polgárdy Imre, a Veszprém vármegyei és dr. Pál Attila, a Zala vármegyei közgyűlés elnöke 
Fotós: Pesthy Márton / Veszprémi Napló

A programsorozat keretében idén Veszprém Megyei Jogú Város vezetésével a Bakony-Balaton régió mutatkozhat be, ismertetheti meg magát és kap lehetőséget arra, hogy gazdag kulturális hagyományait és közösségeit megerősítse és továbbfejlessze.  

Meggyőződésünk szerint az elmúlt két évben megvalósult, és az idei év folyamán megrendezendő kulturális programok és rendezvények szellemisége, valamint a régió kulturális életét támogató beruházások céljai híven fejezik ki az Európai Unió jelszavát: Egység a sokféleségben.  

Elkötelezett európaiként és magyarként fontosnak tartjuk, hogy a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím adta lehetőséggel élve megmutathassuk vidékünk egyedülálló természeti szépségét, az itt élők kivételes vendégszeretetét, kultúránk sokszínűségét és sokrétűségét hazánk és a kontinens érdeklődő polgárainak.  

Bízunk benne, hogy ez a kivételes időszak lehetőséget ad közösségeinknek arra is, hogy megerősíthessék hagyományaikat. Feltárják és tovább éltessék a tagjaikat összekötő kötelékeket és azt a több, mint ezer éve felhalmozott kulturális örökséget, amely az itt, a Dunántúl közepén élők legfontosabb tartalékát jelentik a jövőre nézve. 

Éppen ezért, mi, a térség közösségeinek képviseletével megbízott tisztségviselők, fontosnak tartjuk, hogy az évad fejlesztési programjai és rendezvényei sugározzák az európai nemzetek kulturális közösségének eszméjét, megjelenítsék a regionális kulturális hagyományokat és értékeket, megjelenítsék a magyarság hozzájárulását Európa kultúrájához, hangsúlyozzák a pannon táj és kultúra befogadó jellegét és Kelet-Nyugat közötti híd szerepét, jelenítsék meg minden közösség és minden egyén elidegeníthetetlen jogainak tiszteletét.

Ezért a fentiek jegyében és az Európai Unió Alapjogi Chartája és Magyarország Alaptörvényének szellemében kiemelten fontosnak tartjuk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megvalósulását és együttműködünk a régió közös sikere érdekében.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában